Joe en Louise Boin bezochten ons land voor het eerst in 1974 (Foto: Michel Groen).
Joe en Louise Boin bezochten ons land voor het eerst in 1974 (Foto: Michel Groen). (Foto: )
Bestemming Den Haag

Bestemming Den Haag (142): 'Langs het water van de Hofvijver'

Elke week vraagt Stuart Kensenhuis aan bezoekers van Den Haag wat zij van onze stad vinden. Deze week: Joe en Louise Boin uit Ballarat, Australië.

Den Haag – Net een paar dagen op vakantie in Nederland schuiven ze aan bij het groepje van Wool for Warmth Challenge, die elke zondag verzamelen in de Centrale Bibliotheek aan het Spui, om voor de bijna 32000 daklozen in Nederland gratis een muts of sjaal te breien. Uw verslaggever loopt toevallig voorbij en gaat ook met hen in gesprek.

Joe is ons land geboren maar is met zijn ouders geëmigreerd naar het 'land van de kangoeroes' nog voor hij 5 jaar oud was, vertelt hij. Daar trouwde hij met Louise en in 1974 reisde hij voor het eerst samen met haar naar ons land. Het was een geweldige ervaring, zo blijkt,

Louise vult het verhaal aan. "We bleven een jaar in Europa waarvan 3 maanden vooral in Den Haag. De reis ging per schip en voor vertrek gaf mijn vader aan ons 100 Australische dollar, toentertijd het gemiddelde weekloon in ons land. Het geld was bedoeld om af en toe naar huis te kunnen bellen want dat was erg duur. We maakten meestal gebruik van openbare telefooncellen of van het postkantoor", vertelt ze.

Eerste indruk

Veel nieuwe ervaringen deden ze op tijdens die grote reis, maar de eerste indruk van ons land is in hun geheugen gegrift. "Ik had het gevoel dat ik thuis was gekomen", zegt Joe. "De familie ontving ons liefdevol. Ze waren erg aardig."

Van Den Haag wisten ze niet zo veel behalve dat er nogal wat familie van Joe woonde en ook dat hier de Nederlandse regering zetelt. "Wat me ook opviel waren de kleine huizen", zegt Louise. "Toch vond ik het knap hoe ze waren ontworpen. Soms met inklapbedden die in de muur waren bevestigd of hele steile trappen naar boven die niet zoveel ruimte in namen." Joe bevestigt dit beeld en geeft een verklaring. "In Australië woont bijna iedereen in een alleenstaand huis met een grote tuin", zegt hij.

Of ze nog een favoriete plek in onze stad hebben? "Langs het water van de Hofvijfer", zegt Louise enthousiast. "Het is daar erg mooi."

Tegenbezoek?

"Reis naar Sovereign Hill, een levend museum met exposities en gekostumeerde personages die daar rondlopen, gekleed zoals in 1850. Zoiets als de mensen die in klederdracht rondlopen in Volendam", zegt Louise. Het ligt op 25 hectare grond rond een originele goudmijn en heeft winkels en een theater. Afdalen voor een kijkje in de mijn is mogelijk.

Meer berichten