Dwight en Saphira bij hun zaak in De Stede. "Het is hier een raceweg."
Dwight en Saphira bij hun zaak in De Stede. "Het is hier een raceweg." (Foto: Magda de Vetten)

Blij met opknapbeurt Den Haag Zuidwest

Meer geld voor Den Haag Zuidwest. De bouw van duurdere woningen. Wat betekenen deze plannen van de gemeente voor een winkelcentrum als De Stede?

Door Magda de Vetten

Den Haag - "Een vergeten stukje Den Haag." Zo noemt Daniel Scheper, raadslid voor D66, winkelcentrum De Stede. "Ik kwam er in mijn jeugd altijd, omdat mijn oma er woonde. Het zag er toen goed uit. Nu is het winkelcentrum achteruit gegaan. Je ziet zwerfafval en slechte bestrating. Geen ruimte voor kinderen om te spelen. Achter de Albert Heijn is een ongure parkeerplek. Auto's sjezen veel te hard over de Bouwlustlaan."

Daniel wordt op zijn wenken bediend. Wethouder Revis (VVD) heeft aangekondigd dat Zuidwest een aantrekkelijker woongebied moet worden. "Daar ben ik blij om", zegt de D66'er. "Met een deel van het geld moet ook de bestrating in De Stede aangepakt worden. Ik wil dat het college met ondernemers en bewoners in overleg gaat hoe het beter moet. Mensen moeten er graag willen komen."

Eén van de bedrijven in winkelcentrum De Stede is eethuis Phia's Smulparadijs van Dwight Krenten en Saphira Pinas. Ook zij klagen over vervuiling. Saphira: "In het winkelcentrum liggen lege bierblikjes en sigarettenpeuken. En de wortels van bomen drukken de stoeptegels omhoog. Mijn moeder is daardoor al twee keer heel wreed op haar gezicht gevallen."

Een grote wens van de twee is dat de gemeente de verkeersovertredingen op de Bouwlustlaan aanpakt. "Ze rijden als gekken. Soms wel 80 tot 100 kilometer per uur, waar 50 het maximum is. Het zebrapad zegt deze automobilisten niets. Ze zien het echt als een raceweg. Terwijl dit een kinderrijke buurt is en er ook veel mensen wonen die minder valide zijn. Wij kunnen het weten, want wij staan hier zes dagen per week in de zaak."

De twee ondernemers zijn blij met de plannen van de gemeente. "Stel: de gemeente heeft de buurt opgeknapt. Mensen zitten op het plein te relaxen. Dan wordt de drempel hoger om daar afval te dumpen. Al gauw zegt iemand: raap dat even op? Het is een stimulans om het netjes te houden."

Ook de bouw van middeldure woningen zien Dwight en Saphira helemaal zitten. Dwight: "Je krijgt een mix van mensen. Nu wonen hier voornamelijk mensen met lagere inkomens. Straks komen er meer werkende mensen bij. Die hebben over het algemeen meer te besteden. Dat is een stimulans voor de winkels."

De ondernemers van De Stede hebben toch al niet over aanloop te klagen. "Mensen komen uit Kijkduin, Wateringen en Zoetermeer om hier hun boodschappen te halen", vertelt Saphira. "Omdat hier zoveel supermarkten bij elkaar zitten. Maar je gaat er nu puur voor het praktische nut heen. Het is niet gezellig. Nu moet de sfeer nog komen."

Hoe? "Het probleem dat eerst opgelost moet worden, is dat mensen niet met elkaar verbonden zijn. Maak bewoners verantwoordelijk. Geef ze het gevoel dat ze erbij horen."

Meer berichten