V.l.n.r.: Ricardo Lemmer, Sewan Mumcuyan, Cemil Yilmaz, Deborah Cameron, Joan Biekman en Fatima Faïd (Foto: Peter van Zetten)
V.l.n.r.: Ricardo Lemmer, Sewan Mumcuyan, Cemil Yilmaz, Deborah Cameron, Joan Biekman en Fatima Faïd (Foto: Peter van Zetten)

Feest met Deborah in Het Koorenhuis

Museum Take Over genomineerd

'Powervrouw' en community builder Deborah Cameron, heeft afgelopen vrijdag in Het Koorenhuis bekend gemaakt dat Museum Take Over, haar productie in samenwerking met Het Haags Historisch Museum, is genomineerd voor de cultuurparticipatieprijs Haagse C 2019.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag - "Vandaag is tevens de start in mijn nieuwe thuis (Het Koorenhuis) en de afsluiting van 9 maanden hard werken als sociaal ondernemer", zegt ze in een emotionele speech met tranen van blijdschap. "Vanuit de Schilderswijk - de plek waar ik altijd over heb gezegd dat ik trots ben dat ik er vandaan kom - maak ik stappen en ik neem 'DeeDees Kids' mee."

Met een kerngroep van bijna 50 Haagse jongeren (6 tot 18 jaar) van Afro-Nederlandse afkomst trekt ze sinds januari 2018 door het Haagse culturele veld. Ze stelt ze in staat om het beste uit zichzelf te halen door middel van stages, workshops en projecten. Een deel van haar 'Kids' doet mee aan Museum Take Over en hierover zegt ze: "Het zijn jongeren die normaal gesproken niet in een museum komen en niet op de hoogte waren van het Haags Historisch Museum. Ze hebben zich laten inspireren door wat er in hangt en dit gekoppeld aan hun eigen geschiedenis. Vervolgens hebben ze dat vertaald naar een andere kunstvorm: dans, spoken word, rap of zang."

'Ze is openlijk solidair met de LHBT-jongeren'

Vele vrienden zijn haar komen feliciteren en ondersteunen Deborah tijdens het feestje in verband met de nominatie en de keuze voor haar nieuwe thuis. "Ze heeft natuurlijk veel strijd gehad wat betreft haar gezondheid en ook strijd met mensen, want ze geeft veel van zichzelf maar dat wordt niet altijd gewaardeerd", zegt Cultureel makelaar en Afrika kenner Ricardo Lemmer. Dat is tevens de man die haar ooit binnenbracht bij The Hague African Festival, waar ze als host niet meer is weg te denken. "Waar ze komt schijnt plotseling het licht. Dat soort mensen hebben het vaak moeilijk", zegt Lemmer verder.

Fatima Faïd, raadslid van de Haagse Stads Partij is ook aanwezig. "Deborah creëert kansen en als die er niet zijn dan schept ze die gewoon. Verder is ze openlijk solidair met de LHBT-jongeren", zegt ze. Cemil Yilmaz van de politieke partij Nida kan zich daar wel in vinden en hij voegt er iets aan toe. "Ik bewonder Deborah om haar onbaatzuchtigheid en omdat ze het geloof heeft in een groep kinderen waar de maatschappij soms vraagtekens bij plaatst. Ze weet ze niet alleen te bereiken en te activeren maar ze ook op te voeden. Wat dat betreft is ze voor hen net een tweede moeder."

Sewan Mumcuyan, directeur van Het Koorenhuis ziet tenslotte volop mogelijkheden in de samenwerking met Deborah. "Ik zie haar graag in November Fantastic Femfest hosten, een programma waarin de positie van de creatieve vrouw centraal staat. Ook zijn we bezig om een huis van makers te ontwikkelen, iets waar ze ook een rol in kan spelen", zegt hij. Stemmen op Deborah Cameron en Museum Take Over? Ga naar www.cultuurschakel.nl/haagse-c (klik op de link). 

Meer berichten