In de laatste weken voor de première is het flink aanpoten voor de spelers van Huis van Vervoering.
In de laatste weken voor de première is het flink aanpoten voor de spelers van Huis van Vervoering. (Foto: Frans Limbertie)

Haagse 55-plussers spelen Zandlopers

Is er in de volgende eeuw nog water, zijn er nog bomen en dieren, en hoe zit het met de mens zelf? Bestaat die sowieso nog wel? In een bijzondere montagevoorstelling met meer dan vijfenvijftig Haagse 55-plussers, wordt naar een antwoord gezocht.

Door Frans Limbertie

Den Haag - Het zijn de laatste weken voor de première, en dat betekent flink aanpoten voor de spelers van Huis van Vervoering. Zo ook deze middag in het Migratiemuseum aan het Hoge Zand. Regisseur Jeroen de Graaf geeft nog wat laatste aanwijzingen. "Dit stuk is speciaal voor deze groep geschreven", laat hij weten. "Samen met een artistiek team, waaronder ik, choreografe Annoushka Claassens en componist en muzikant Roeland Drost, hebben we een bepaald concept bedacht met als centrale vraag: wat laat je als generatie na? Door veel met elkaar te praten en diverse ideeën uit te wisselen, is Ninke Overbeek dit uit gaan werken op papier. Het stuk speelt zich af in 2121 en mensen leven in een stolp waar alles gedigitaliseerd is. Tussen haar teksten in heeft Ninke openingen gelaten waarin wij veel bewegingsscénes kunnen monteren."

De Graaf is één van de oprichters van het Huis van Vervoering, een speelplek voor Haagse 55-plussers met acteertalent. Huis van Vervoering is tevens een samenwerkingsverbond tussen Grey Vibes en KOO. "Wij noemen het zelf een theaterbroedplaats en zijn met Huis van Vervoering het productiehuis", vertelt hij. "We maken steevast op locaties onze voorstellingen en zoeken telkens opnieuw naar een goed thema dat in deze samenleving past. Vorig jaar deden we de voorstelling 'Buutvrij', dat ging over het proces van ouder worden, met eigen verhalen van ouderen. Dat speelden we toen op het Plein, tegenover het Mauritshuis in een leegstaand bankgebouw. Een hele aparte ervaring. Omdat we nu een groter publiek willen bereiken, is er gekozen om met een grote groep mensen te werken. Er staan straks meer dan zestig mensen op toneel, inclusief twee zangkoren."

De Graaf, die ook veel andere Haagse amateurgroepen regisseert en tevens werkzaam is bij Jeugdtheaterschool Rabarber, verbaast zich weleens over het enthousiasme en speelplezier van zijn spelers. "Blijft mooi om te zien. Vergis je niet, het is hard werken voor iedereen. Ik ben trots dat we met zo'n talentvolle groep mensen dit iedere keer weer voor elkaar krijgen."

Trees heeft al drie producties meegedaan. Ze speelt nu voor het eerst een rol met tekst. "Ik speel Ingrid. Zij bevindt zich in een onplezierige toestand en probeert daar uit te breken." Arlene heeft vroeger gespeeld bij Vrij Theater. "Op een gegeven moment moest ik stoppen omdat ik voor iedere voorstelling zo nerveus was. Toen ben ik maar grime gaan doen. Gelukkig is de nervositeit inmiddels verdwenen en kan ik nu weer lekker spelen."
'Zandlopers' is vanaf 13 tot en met 23 juni te zien in Bureau Dégradé aan de Laan van Poot 97.
Meer informatie en kaartverkoop: huisvanvervoering.nl

Meer berichten