Wethouder Parbhudayal wil meer aandacht voor jonge mantelzorgers

Er moet meer oog zijn voor jonge mantelzorgers. Dit zegt de Haagse wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid Kavita Parbhudayal tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger. "Jongeren horen in vrijheid en zorgeloos op te groeien. Jongeren die al vroeg in hun leven letterlijk de zorg op hun schouders moeten dragen, verdienen dan ook onze maximale steun."

Den Haag - Een op vier jongeren krijgt voor kortere of langere tijd te maken met mantelzorg in de directe omgeving. Dat betekent dat alleen al in Den Haag zo'n 15.000 jongeren zorgen voor een ouder, broer of zus met een ziekte of beperking. Deze zorg combineren zij met school of studie, sport, uitgaan en andere sociale activiteiten. Uit onderzoek blijkt dat de impact op het dagelijks leven van deze jongeren enorm kan zijn.

"Er moet aparte aandacht komen voor jonge mantelzorgers", vindt de Haagse zorgwethouder. "Ik wil kritisch kijken of onze ondersteuning voldoende gericht is op jongeren. In onze doelstelling om meer mensen beter te bereiken, wil ik dat er nog meer aandacht komt voor jonge mantelzorgers."

Ze doet dan ook een oproep doen aan de stad, aan diegenen die via school of de sportclub, of als buur of familielid, een jonge mantelzorger kennen: maak allereerst duidelijk dat wat deze jongere doet bijzonder is, en allesbehalve vanzelfsprekend. En wees als steun voor deze jongere, door te praten, te ontzorgen en vooral door te helpen om deze jongere ook gewoon jong te laten zijn.'

Who Cares
De gemeente vindt het belangrijk om aandacht te hebben voor alle mantelzorgers in de stad. Vooral ook de jongeren. Daarom faciliteert de gemeente projecten als 'Who Cares' van stichting Centrum 16-22. Dit project nodigt jongeren uit om samen na te denken en in gesprek te gaan over wat het betekent om verantwoordelijk te zijn voor iemand in je familie. Who Cares is bedoeld voor derde en vierde klassers uit het voortgezet onderwijs en Mbo-opleidingen. In de Week van de Jonge Mantelzorger starten weer vijf nieuwe groepen op het ROC Mondriaan. In 2018 hebben ongeveer 67 klassen meegedaan aan het project 'Who Cares'.

Meer berichten