De onthulling
De onthulling (Foto: Van der Vaart Fotografie)

50e Zonnebloemauto in Den Haag

De 50e Zonnebloemauto is vandaag, donderdag 6 juni, feestelijk onthuld in het Louwman Museum in Den Haag. De Zonnebloemauto is een aangepaste Toyota PROACE van de vrijwilligersorganisatie die mensen met een lichamelijke beperking voor een gereduceerd tarief een dag kunnen huren. 

Den Haag - Toyota is de leverancier van deze 50e Zonnebloemauto. Deze Toyota PROACE is aangepast met extra gemakkelijke mogelijkheden voor passagiers met een rolstoel om in en uit de auto te komen.

"De Zonnebloemauto geeft huurders bewegingsvrijheid" vertelt Marc Damen, Zonnebloemdirecteur. "Mooi dat we deze mijlpaal door samenwerking met Welzorg Auto op Maat en de Louwman Group mogelijk kunnen maken. Want wanneer iemand door een lichamelijke beperking zijn leven in een rolstoel doorbrengt, ziet de wereld er vaak anders uit. Een eigen auto aanpassen is kostbaar en het openbaar en aangepast vervoer hebben veel haken en ogen. De Zonnebloem biedt rolstoelvervoer voor een betaalbare prijs. De huurder bepaalt zelf waarheen en wanneer hij gaat."

Welzorg Auto op Maat

De aangepaste Toyota PROACE is mede mogelijk gemaakt door Welzorg Auto op Maat, net als Toyota Nederland (Louwman & Parqui B.V.) onderdeel van de Louwman Group. Welzorg Auto op Maat is gespecialiseerd in auto-aanpassingen voor mensen met een functie- of mobiliteitsbeperking en regelt alle aanpassingen van de PROACE. Edward Duikhuizen van Welzijn Auto op Maat: "Voordelen van de aangepaste PROACE is het gemak waarmee een passagier met een rolstoel in en uit de auto kan komen. En de zitpositie is hoger waardoor de passagier een beter zicht heeft. Behalve voor een rolstoel is er plek voor zes personen; zo kun je dus gezellig met elkaar op pad."

Gemakkelijke in- en uitstapmogelijkheden

Eric Louwman, President Louwman Group: "Als Louwman Group vinden we het belangrijk om iedereen de mogelijkheid te bieden om mobiel te zijn: Mobiliteit voor iedereen. Bij Toyota hebben we vrijheid hoog in het vaandel staan. Daarom werken we graag mee aan dit initiatief. De Zonnebloemauto geeft vrienden en/of familie de mogelijkheid om mensen met een rolstoel gemakkelijk mee te vragen. Mobiliteit opent je wereld, en stelt zo iedereen in staat ervan te genieten."

Symbolische sleutel
Wethouder Parbhudayal (Zorg, Jeugd en Volksgezondheid): "Den Haag vindt goede zorg belangrijk en dat iedereen op een waardige manier thuis kan blijven wonen. Vervoer voor dagjes uit is dan ook heel hard nodig. Ik ben trots dat de Gemeente Den Haag koploper is met 6 Zonnebloemauto's in de regio. Er is dus duidelijk een behoefte en ik daag andere gemeentes uit om ook een Zonnebloemauto beschikbaar te stellen voor mensen met een lichamelijke beperking."

Na de onthulling reikte de wethouder symbolisch de sleutel van de Zonnebloemauto aan mevrouw Smitskam-Reijman van de Zonnebloemafdeling Den Haag. Als verrassing mag zij de PROACE een dag gratis huren. Smitskam-Reijman: "Deze Zonnebloemauto is groot, maar mijn kinderen hem besturen, dus ik ga met mijn kinderen en kleinkinderen overleggen over een gezellig dagje uit met z'n allen."

Gereduceerd dagtarief

De standplaats van de Toyota PROACE van de Zonnebloem is het Louwman Museum in Den Haag en kan tegen een gereduceerd dagtarief van 40 euro gehuurd worden, inclusief 100 vrije kilometers (iedere extra kilometer 0,20 eurocent). De Zonnebloem maakt al 70 jaar lang onder meer dagjes uit en aangepaste vakanties mogelijk. De vereniging telt maar liefst 38.000 vrijwilligers. Mocht de huurder geen chauffeur hebben, beschikt de Zonnebloem over een pool van vrijwillige chauffeurs in Den Haag en omgeving.

Meer berichten