WAX

ERA Contour wint tender Fokkerhaven in Binckhorst

Het eerste woon- en werkgebouw aan de Fokkerhaven in de Binckhorst heet Linck. ERA Contour won de tender die werd uitgeschreven door de gemeente Den Haag. Het ontwerp is van architectenbureau jvantspijker & partners en DS Landschapsarchitecten.

Den Haag - In Linck komen circa 66 woningen voor verschillende doelgroepen en een commerciële plint. Centraal in het gebouw zorgt het opvallende groene atrium voor verbinding tussen wonen, werken en bezoekers. Die verbinding wordt ook gecreëerd in de zogenoemde 'tuinpockets': ontmoetingsruimten tussen de woningen, op verschillende lagen in het gebouw. Maar liefst driekwart van de buitenruimte is ingericht als tuin. Door ook een deel van de gevels te laten begroeien en daar ruimte te creëren voor nestelgelegenheden, wordt biodiversiteit gestimuleerd. "Daarnaast maakt al die beplanting het gebouw meer klimaatadaptief", vertelt Erik Gathier van ERA Contour. "Samen met het waterbergingssysteem zorgt het ervoor dat het gebouw bestand is tegen grote piekbuien."

Ontmoeting

"Bij de ontwikkeling van Linck lag de focus inderdaad op groen én op ontmoeting" gaat Gathier verder. "Door de begane grond, de woningen en de tuinpockets te verbinden met het doorlopende beplante atrium, verdwijnt de anonimiteit en wordt het gebouw als het ware een sociale machine. Op de begane grond creëren we daarnaast een programma dat de hele dag voor activiteit zorgt, waardoor bewoners nooit in een donker gebouw thuiskomen." Jaakko van 't Spijker van jvantspijker & partners vult aan: "In Linck gaat het om ontmoeten en ontdekken. Zowel in als rondom het gebouw. Toekomstige bewoners stappen straks naar buiten in de continu veranderende Binckhorst, met haar onontdekte stukken en goede horeca. Linck vormt echt een verlengstuk van die buurt, en van de nieuwe community die daar de komende jaren ontstaat. Ook is de locatie perfect ten opzichte van de stad en snelwegen."

Verkoop start in voorjaar 2020

Naar verwachting start ERA Contour in het voorjaar van 2020 met de verkoop, waarna ze de eerste woningen in de zomer van 2023 hoopt op te leveren. Linck is ontwikkeld door ERA Contour, jvantspijker & partners en DS Landschapsarchitecten, in samenwerking met Metropolder Company, W/E Adviseurs, IMd, Skonk en Thuismakers Collectief. Meer informatie over het project is te vinden op www.linckindebinck.nl.

Meer berichten