Minke geeft kater Raoul zijn medicijn. Zij bezoekt katten als bazen tijdelijk niet voor hun huisdier kunnen zorgen.
Minke geeft kater Raoul zijn medicijn. Zij bezoekt katten als bazen tijdelijk niet voor hun huisdier kunnen zorgen. (Foto: Magda de Vetten)

Kattenzorg geeft hulp aan huis

Je gaat op reis en de kat kan niet mee. Wat nu? Een pension voor je huisdier? Hulp aan huis is een andere mogelijkheid. Vrijwilligers van Kattenzorg komen thuis langs voor eten, drinken en aandacht.

Door Magda de Vetten

Den Haag - "Ik doe zachtjes. Anders schrikt hij." Rustig draait Minke Buiteman de sleutel om in het slot. Aan de andere kant van de voordeur klinkt gemiauw. Dan stappen we het domein binnen van kater Raoul. "Hallo moppie", begroet Minke deze bewoner van een Loosduinens appartement. Zijn bazin ligt in het ziekenhuis.

Aandacht

Minke geeft de kater zijn natje, droogje en medicijnen tegen suikerziekte. Maar ze doet meer dan verzorgen. "Het is niet van: eten geven, de kattenbak verschonen en weg. Dat kan ik niet over m'n hart verkrijgen. Katten zitten de hele dag alleen. Ik wil ze ook wat aandacht geven, ga met ze spelen." Ze tilt de rode kater op het aanrecht. Geroutineerd steekt ze een injectienaald in een huidplooi en spuit insuline in. Raoul, afgeleid door z'n etensbakje, kauwt onverstoorbaar door.

Druk

Minke is vrijwilliger bij de vakantiedienst van Kattenzorg. Ze heeft er haar handen vol aan. "In de meivakantie was het helemáál druk. Ik bezocht elke dag vijf katten, waarvan drie zelfs twee keer per dag. Van elke poes weet je iets bijzonders. Raoul vindt het lekker om uit de kraan te drinken. Elke kat is gewoon schattig." Minke is weleens om half 12 's avonds haar bed weer uitgegaan en, jas over haar pyjama, naar een oppasadres gereden. Ze wist niet zeker of de kater wel binnen was. Hij was binnen.

Vrijwilligers

Kattenzorg draait helemaal op vrijwilligers. "We hebben er ruim 500", vertelt secretaris Margo Labohm. Behalve de vakantiedienst runt de vereniging ook een winkel aan het Copernicusplein. "We verkopen 'tweede-kans-artikelen' die we van leden en donateurs krijgen. En ook producten uit eigen atelier, zoals kussens, tassen en pannenlappen."

Zwerfkatten

Leden van Kattenzorg krijgen een deel van de kosten terug voor het steriliseren of castreren van hun kat. "Dat kan mensen net dat duwtje in de rug geven om hun beestje te laten helpen. Anders komen er teveel en worden ze misschien op straat gezet. En zwerfkatten moeten we in Den Haag helemaal niet hebben. We doen elk jaar een gift aan de dierenambulance om ze op te vangen en te behandelen."

Rugzakje

Margo: "Verder zorgen we voor katten die niet thuis kunnen blijven en zoeken een nieuwe baas. Voor sommige beestjes lukt dat niet, bijvoorbeeld omdat ze iets mankeren. Het zijn katten met een rugzakje. Zij wonen permanent in onze opvang. We hebben daar een sponsorplan voor opgezet: voor 50 euro per jaar kun je er een steunen. Twee keer per jaar krijg je post, zodat je weet hoe het met jouw sponsorkat gaat."

Minke heeft ondertussen in Loosduinen kater Raoul een plezierig uurtje bezorgd. "Dag, lieverd", roept ze ten afscheid voor ze de deur achter zich dichttrekt. "Ga maar lekker slapen. Ik zie je morgen!"

www.kattenzorg-denhaag.nl

Meer berichten