De ondertekenaars.
De ondertekenaars. (Foto: Fleur Beemster)

Bijna 400 mensen uit de bijstand door energietransitie

Liefst 52 bedrijven uit de Bouw & Techniek en Energiesector hebben werkakkoorden gesloten met de gemeente Den Haag. Met de akkoorden die onderdeel uitmaken van de sectordeal Bouw & Techniek en Energie, realiseert de gemeente in korte tijd ten minste 388 banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Den Haag - Alleen al in Den Haag komen er naar verwachting 3000 tot 5000 banen per jaar bij op het gebied van energietransitie en circulaire economie. Daarnaast zijn er nog de vacatures die bestaande technische bedrijven (zoals in de bouw en de installatiebranche) nu al open hebben staan. Bij de nieuwe beroepen gaat het om onder meer warmtepomp-monteurs, zonnepanelen-monteurs, toegepaste ICT technici (slimme meters instellen) en fijnslopers (het circulair slopen van oude gebouwen op zo'n manier dat materialen kunnen worden hergebruikt).

Een van de resultaten voortvloeiend uit de sectordeal is de Energieacademie, een technische vakschool speciaal voor bijstandsgerechtigden en kwetsbare jongeren. De eerste mensen die nu nog werkloos zijn, beginnen in oktober met hun opleiding aan de dan te openen Energieacademie in Den Haag. In een praktijkgericht leerwerktraject van 3 maanden worden in 2 jaar tijd 560 werkzoekenden klaargestoomd voor een baan en/of vervolgopleiding in de bouw, techniek of energietransitie.

Plan is om deze nieuwe vakschool te vestigen in de Bedrijven Investeringszone Zichtenburg, Kerketuinen, Dekkershoek (ZKD) in Loosduinen. Vandaag hebben de eerste 6 bedrijven al getekend en hun medewerking gegarandeerd door kennis, geld en/of materialen voor de opleidingen op de Energieacademie beschikbaar te stellen.

Wethouder Rachid Guernaoui: "De Energieacademie is een direct gevolg van ons Werkoffensief +500, waarmee wij jaarlijks 500 mensen extra vanuit de bijstand aan een baan helpen, bovenop de reguliere opgave van 4000 mensen per jaar."

Meer berichten