Teams uit alle windstreken doen mee aan het grote internationale toernooi.
Teams uit alle windstreken doen mee aan het grote internationale toernooi. (Foto: pr)

Dit weekend beachrugby op Schevenings strand

Beachrugby is bezig met een razendsnelle opmars in de sportwereld. En waar anders dan in Scheveningen gaat die groei het snelst. Dat is komend weekend te zien als de vierde editie van het North Sea Beachrugby-toernooi wordt gehouden.

Den Haag - In het weekend van 15 en 16 juni is het strand het domein van rugbyers. Overal waar je kijkt, vanaf het havenhoofd tot aan de vuurtoren, zijn spelers en speelsters in de weer met de ovale bal. In totaal 2000 rugbyers komen naar het Scheveningse strand. "En dat hadden er nog veel meer kunnen zijn", zegt organisator Kasper Bleijenberg. "Plek zat op het strand. Maar bewust zijn we met inschrijven gestopt. We willen niet te groot worden zonder dat de organisatie kan meegroeien. Nu al zijn we twintig procent groter dan vorig jaar."

Met deelnemers uit alle windstreken. "Teams uit Marseille, Porto, Rome, het Russische mannen- en vrouwenteam, Curaçao en uit Zuid-Afrika SA Wilddogs", somt Bleijenberg op. "En daarnaast natuurlijk alle Nederlandse teams uit de omgeving. Met RC Delft, HRC, The Hookers en The Bassets. Bijna alle Nederlandse clubs komen met jeugd-, vrouwen- en mannenteams."
Scheveningen is het eerste toernooi van de Europese beachrugbytour, die deze zomer diverse badplaatsen op het continent aandoet. Er zijn punten te verdienen en de beste teams spelen als afsluiting een finale in Portugal.

Naast wedstrijden zijn er tijdens North Sea Beach Rugby nog diverse side-evenementen. De meest in het oog springende is de haka-cursus. De haka is een Maorische krijgsdans die het Nieuw-Zeelandse rugbyteam voor een wedstrijd uitvoert om de tegenstander angst in te boezemen. "Die cursus wordt, met ondersteuning van de Nieuw-Zeelandse ambassade, op zaterdag gegeven. Een serieuze aangelegenheid, want we willen het Nederlands record aantal deelnemers verbreken tot het aantal van 1250. Iedereen kan meedoen: jeugd, senioren en toeschouwers, als het er meer veel zijn. De recordpoging zelf is om 14.00 uur."

Meer berichten