Charley Lownoise (Ramon Roelofs) Op Scheveningen. (Foto: Joyce Hoogland/indebuurt.nl)
Charley Lownoise (Ramon Roelofs) Op Scheveningen. (Foto: Joyce Hoogland/indebuurt.nl) (Foto: )

Lownoise verloor zichzelf in de muziek

Joyce Hoogland

Inwoner van de week

Ramon Roelofs, beter bekend als happy hardcore-dj Charly Lownoise, draait op Vlaggetjesdag en op het strandfestival 90's on the Beach. Reden om eens langs te gaan bij deze bekende Scheveninger.

Den Haag - We spreken af in zijn praktijk aan de Westduinweg, een lege ruimte met alleen van die onhandige zitkussentjes. Wat is dit dan? Wij kennen Ramon van zijn vrolijke en drukke happy hardcore muziek. Heel de avond springen en hakkuh! Maar de dj heeft ook een heel andere kant. "Ik verzorg meditatiesessies."

"Muziek is mijn passie en daar verloor ik mezelf in. Ik heb wel eens 350 optredens in 1 jaar gedaan. In 1996 ben ik toen op het podium tegen de vlakte gegaan. Ik was totaal uitgeput. Ik ben aan mijn conditie gaan werken met bokslessen en uiteindelijk ben ik ook gaan mediteren. Ik heb die rust nodig om daarna creatief te kunnen zijn."

Voor ons zijn het twee totaal verschillende dingen: happy hardcore en meditatie. Maar bij Ramon werkt het dus, blijkbaar. Al zo'n 30 jaar is hij succesvol als dj onder andere samen met Mental Theo. Onlangs heeft het duo in de Ziggo Dome het 25 jarig bestaan van het nummer Wonderful days gevierd met twee uitverkochte concerten. Ze zijn nu bezig met een tour.

"Mijn vader was een drummer, dus muziek is er met de paplepel ingegoten." Toen Ramon pas 13 jaar oud was draaide hij al discoplaatjes op schoolfeesten. Hij had zijn roeping gevonden, maar toen kwam de dienstplicht.

"Ik kon toen niks met muziek doen. Uiteindelijk ben ik ook beroeps geweest bij de marine. In die tijd ben ik er achtergekomen hoeveel muziek voor mij betekende. Ik miste het zo erg."

Ramon nam ontslag en ging thuis aan de slag met een mengpaneel. "In die tijd had je nog geen Youtube. Ik moest het dus zelf uitproberen en van anderen leren. Uiteindelijk kwam ik uit bij de Haagse dj Lex van Coeverden, hij heeft mij heel veel geleerd. "

De hele zomer zat de jonge dj in zijn kamertje op Scheveningen muziek te maken. "Het was 30 graden, iedereen lag op het strand en ik zat binnen. Mijn moeder begreep er niks van."

De Scheveninger was niet alleen gedreven, hij had ook gewoon veel plezier. En dat werd alleen maar leuker toen hij (Mental) Theo tegenkwam. "Hij had ideeën maar kon geen muziek maken, dus zijn we samen aan de slag gegaan. Het was zo leuk, dat we gelijk drie platen hebben gemaakt."

Ondanks dat de happy hardcore uit de jaren '90 komt, is het nog springlevend. Kinderen van 12 en volwassenen van 50 komen naar de optredens."Dat is toch prachtig!" Ramon heeft net een nieuwe plaat gemaakt: City Streets, een echte zomer hit. "Ik ga door tot mijn dood. Over 30 jaar sta ik gewoon met een rollator achter de draaitafel."

Meer berichten