Voor het eerst in Nederland: de Leedvermaak- trilogie van Judith Herzberg  als marathonvoorstelling op het toneel.  (Foto: Gordon Meuleman)
Voor het eerst in Nederland: de Leedvermaak- trilogie van Judith Herzberg als marathonvoorstelling op het toneel. (Foto: Gordon Meuleman) (Foto: )

Nieuw seizoen HNT: Artistieke zoektocht naar lichtpuntjes

Het Nationale Theater en HNTjong brengt in seizoen 2019-2020 voorstellingen voor jong en oud, in de thuisstad Den Haag maar ook reizend door het hele land. Een belangrijk thema is hoe je omgaat met de grote tegenslagen in het leven.

Den Haag - Belangrijke ijkpunten zijn oorlog – HNT viert en herdenkt dat de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden eindigde – en klimaatverandering. Maar Het Nationale Theater zoekt ook in de duisterste omstandigheden naar de lichtpuntjes, de momenten van hoop en optimisme.

De producties in het nieuwe seizoen zijn van regisseurs Eric de Vroedt, Noël Fischer, Jeroen De Man, Daria Bukvic, Theu Boermans, Eva Line de Boer, Casper Vandeputte en Sadettin Kirmiziyüz.

Eén van die producties is Trojan Wars, een marathonvoorstelling voor jong en oud. Toneel- en televisieschrijver Peer Wittenbols herschrijft de klassieke Ilias van Homerus voor Trojan Wars: een vijf uur durend theaterspektakel van nú, op basis van eeuwenoude verhalen over vriendschap, verraad, wraak en liefde. Artistiek leider HNTjong Noël Fischer: "We maken een marathonvoorstelling op basis van de verhalen van de oude Grieken, met een vleugje Lord of the Rings en Game of Thrones." Het wordt een voorstelling als een festivalbezoek met theater, eten, games, muziek, spoken word en een feest.

Artistiek leider Eric de Vroedt brengt voor het eerst in Nederland de Leedvermaak- trilogie van Judith Herzberg ( Leedvermaak, Simon en Rijgdraad ) als marathonvoorstelling op het toneel. Hierin is het lief en leed van een 'gewone' Nederlandse familie te volgen, in een wrang, hilarisch en ontroerend epos dat drie decennia omspant.

The Children van de succesvolle, jonge, Engelse schrijfster Lucy Kirkwoord gaat over een gepensioneerd echtpaar dat leeft aan de rand van een gebied dat door een kernramp is getroffen. Een oude vriendin bezoekt hen met een verstrekkend verzoek. Eric de Vroedt regisseert Antoinette Jelgersma, Sylvia Poorta en Stefan de Walle in deze door Rik van den Bos vertaalde De West-End-hit.

Jan Hulst en Kasper Tarenskeen maken hun schrijfdebuut in de grote zaal met Sexual Healing, een nieuwe tekst voor regisseur Jeroen De Man. Een gezin verhuist naar Frankrijk om daar een nieuw leven te beginnen. Maar hun nieuwe leven begint pas écht nadat een mysterieuze gast hen bezoekt.

In juni keert The Nation op veler verzoek terug in Den Haag en Utrecht. Net als Bloedlink en LANGUAGE komt ook Othello terug. In het nieuwe seizoen staan weer bijzondere theateravonden in Den Haag op het programma. In de reeks … is HOT reflecteren wetenschappers, acteurs, ervaringsdeskundigen en musici op theatrale wijze op de actualiteit. De eerste editie van het nieuwe seizoen is De aarde is HOT.

Op 4 mei 2019 lezen acteurs uit het ensemble in De laatste getuigen Haagse ooggetuigenverslagen van de bevrijding.

Meer berichten