De rupsen maken het rag om zichzelf te beschermen tegen vogels, hun grootste vijand.
De rupsen maken het rag om zichzelf te beschermen tegen vogels, hun grootste vijand. (Foto: hethaagsegroen.nl)

Den Haag is in de ban van de stippelmotrups

De Houtwijk is in de ban van rupsen. Maar ook elders in Den Haag worden ze waargenomen. Hele struiken en bomen zijn behangen met een soort spinrag. Waar komen die rupsen vandaan? Wij vroegen het stadsecoloog Martin en groenbeheerder Fred.

Door Didi Cobussen/hethaagsegroen.nl

Den Haag - Het voorjaar is al een tijdje bezig en de prille zomer hangt in de lucht. De natuur ontwaakt volop, zo ook de rupsen. Stadsecoloog Martin: "In mei en juni zie je vaker bomen of struiken ingepakt in een soort spinrag. Dit rag geeft aan dat de boom of struik is overgenomen door rupsen. Het rag maken ze om zichzelf te beschermen tegen vogels, hun grootste vijand. Het is eigenlijk een heel mooi natuurfenomeen, maar soms kunnen de rupsen ook voor overlast zorgen."

Groenbeheerder Fred vult aan: "In het Haagse groen hebben we met name te maken met de eikenprocessierups, de bastaardsatijnrups en de stippelmotrups. Bij de eerste twee is direct ingrijpen noodzakelijk omdat de brandhaartjes van deze rupsen voor gezondheidsklachten kunnen zorgen. De stippelmotrups is eigenlijk heel onschuldig, zowel voor de mens als voor de boom of struik die ze uitgezocht hebben. Wij laten de nesten dan ook gewoon zitten en nemen eigenlijk alleen maatregelen als er sprake is van een plaag en mensen er last van hebben, zoals in Houtwijk."

Martin: "Stippelmotrupsen eten maar van een soort plant. Een keer in de zoveel tijd komt het voor dat de motten ergens heel veel eitjes achterlaten en waarvan de minirupsjes massaal de winter overleven. In het voorjaar is dan de boom in no-time ingepakt. De rupsen eten alle bladeren van de boom op en als er geen eten meer voor ze is, gaan ze aan de wandel, op zoek naar een nieuwe meidoorn of iets dat er sterk op lijkt. En dan kan ik me voorstellen dat ze vervelend worden voor de mensen die in de buurt wonen, ze kruipen dan echt overal overheen en onder door. Binnenkort zullen ze zich vol genoeg gegeten hebben en gaan ze verpoppen tot een cocon. Daar komen dan kleine motjes uit."

Zitten ze straks in Houtwijk ook opgescheept met een stippelmottenplaag? Gelukkig niet! Martin: "De motten vliegen uit en gaan ieder hun eigen weg. Veel motjes worden opgegeten door vleermuizen of vogels. Ook wil het niet zeggen dat deze meidoorn volgend jaar weer de thuisbasis wordt van een nest. Deze meidoorn is nu zo kaal gevreten dat het niet slim is om er weer eitjes op af te zetten. De motjes die het overleven gaan opzoek naar een andere meidoorn verder op. Alleen als heel veel motjes op dezelfde boom hun eitjes afzetten hebben we volgend jaar weer een ingepakte boom."

Meer informatie over de stippelmotrupsen vind je op de website van de gemeente Den Haag. Zie je een nest van de eikenprocessierups of de bastaardsatijnrups? Doe dan een melding via het formulier openbare ruimte. Op de website van GGD Haaglanden lees je meer over deze rupsen en de gezondheidsrisisco's.

Meer berichten