V.l.n.r. Gaby Loefstop (The Hague Contemporary Art Weekend, Voorall-vrijwilliger Ferry Rouw, Andrea Sciacca (BuurtBoerderij De Nijkamphoeve en Chris Schram (Willemsvaart). (Foto: Andrew Chin)
V.l.n.r. Gaby Loefstop (The Hague Contemporary Art Weekend, Voorall-vrijwilliger Ferry Rouw, Andrea Sciacca (BuurtBoerderij De Nijkamphoeve en Chris Schram (Willemsvaart). (Foto: Andrew Chin) (Foto: )

Onbeperkt070-prijs naar tillift voor rolstoelen bij Willemsvaart

Het idee om rondvaarten in de Haagse grachten toegankelijker te maken voor mensen met een beperking is uitgeroepen tot winnaar van de Onbeperkt070-prijs. Dit werd vrijdag in Hilton The Hague bekendgemaakt. Chris Schram van de Willemsvaart ontving de prijs uit handen van wethouder Kavita Parbhudayal.

Den Haag - Bij de beeldvormingsprijs is een bedrag gemoeid van €7.500 om een tillift bij de opstap van de rondvaarten, ter hoogte van Madurodam, te realiseren. "In 2020 verwachten we vanwege onder meer de Invictus Games en de Special Olympics Nationale Spelen veel toeristen in Den Haag, waaronder ook veel mensen met een beperking. Wij willen dat zij net zo van onze stad kunnen genieten. Deze tillift maakt dat voor iedereen mogelijk", aldus Wim Carabain, directeur van Voorall. De Aanmoedigingsprijs van €2.500 ging naar het idee om aangepast vervoer aan te bieden tijdens The Hague Contemporary Art Weekend in juli; de Eervolle Vermelding kwam ten deel aan Ezeltherapie voor mensen met een beperking.

Chris Schram van de Willemsvaart is er trots op dat het idee van een tillift voor rondvaartbezoekers met een beperking als winnend initiatief uit de bus is gekomen: "Het is geweldig dat we deze prijs hebben gewonnen. Door de tillift te realiseren kunnen we onze boottochten nu nog breder presenteren en meer mensen op de Haagse grachten laten varen."

De jury lette er in de beoordeling onder andere op dat het initiatief of idee concreet en uitvoerbaar is, een duurzaam karakter heeft, ook bruikbaar is op andere plekken, zoveel mogelijk Hagenaars en Haagse bezoekers bereikt en Den Haag in zijn gastvrijheid promoot. Daarnaast moest de winnaar aansluiten bij het thema 'Onbeperkt gastvrij' en de inclusie-gedachte dat iedereen welkom is versterken.

De Aanmoedigingsprijs werd gewonnen door Adelheid Smit van The Hague Contemporary Art Weekend 2019 en haar idee om aangepast vervoer aan te bieden tijdens het evenement in juli. "The Hague Contemporary Art Weekend heeft inclusie hoog in het vaandel staan en doet naast het aanbieden van aangepast vervoer, nog veel meer. Zo zijn onder andere alle goed toegankelijke locaties in kaart gebracht, worden er gratis rondleidingen gegeven die zijn aangepast voor rolstoelgebruikers en worden er aangepaste pendelbussen ingezet," aldus de jury.

De Eervolle Vermelding was voor Ed Vols en Andrea Sciacca van BuurtBoerderij De Nijkamphoeve die mensen met een beperking Ezeltherapie aanbieden. Ezeltherapie, of asinotherapie, is een vorm van therapie waarbij ezels ingezet worden als vorm van therapie bij volwassenen of kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperkingen. Stichting Vrienden van De Nijkamphoeve is de beheerder van BuurtBoerderij De Nijkamphoeve.

De jury bestond uit ondernemers en ervaringsdeskundigen. Juryvoorzitter was sociaal ondernemer Robert-Jan Vermeulen van Greens in the Park. Verder bestond de jury uit vast jurylid en ervaringsdeskundige Gonny Tafuni, ervaringsdeskundige Evelien Nienhuis met haar buddy Ian Kenny, ervaringsdeskundige Robert Fossen en medewerkster van Novotel Moniek Vlasbom.

Meer berichten