Teleurgesteld staan Nabila, Sabrina, Miranda en Naima (v.l.n.r.) bij enkele grote springkussens en kijken ze naar de plassen op het veld. (Foto: Peter van Zetten)
Teleurgesteld staan Nabila, Sabrina, Miranda en Naima (v.l.n.r.) bij enkele grote springkussens en kijken ze naar de plassen op het veld. (Foto: Peter van Zetten)

Geen snoep of fruit op een stokje

Nationale Buitenspeeldag verregend

Vanwege het slechte weer is verleden week woensdag de Nationale Buitenspeeldag in de meeste wijken van Den Haag niet doorgegaan. Ook niet bij de locatie aan de Aagje Dekenlaan in Moerwijk. "De kinderen zijn allemaal naar huis. Velen waren verdrietig", zegt Miranda Westenberg, één van de organisatoren.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag - Teleurgesteld staat ze bij enkele grote springkussens en kijkt naar de plassen op het veld. Die gaan voorlopig niet weg want het regent heel de ochtend al pijpenstelen en de weersvoorspellingen voor de rest van de dag zijn niet goed. Sabrina Meijer, de buurvrouw met wie ze elk jaar dit kinderfeest organiseert komt bij haar staan. Evenals Nabila en Naima, twee buurmeisjes. Ze kijken ook beteuterd. "Dit is echt balen", zegt Miranda en ze kruipt onder een grote paraplu. "Vooral voor de kinderen is het heel erg want die hadden zich er op verheugd", voegt Sabrina er aan toe.

Tijdens de editie van vorig jaar kwamen 300 kinderen op het festijn af. Dit jaar was de verwachting dat er bijna 350 kinderen zouden meedoen. Velen van hen waren leerlingen van basisschool P. Oosterlee. "Aan hen hebben we ook moeten doorgeven dat het niet doorgaat", zegt Sabrina.

'Jammer, de kinderen hadden zich er zo op verheugd'

Grote doelstellingen hebben de dames overigens niet bij het organiseren. "We willen gewoon dat de kinderen lekker buiten kunnen spelen", zegt Miranda. Voor veel geld (subsidie van de gemeente) hadden ze alles al geregeld. Behalve springkussens hadden ze spelletjes, een ijscoman, suikerspin en snoep of fruit op een stokje besteld. Verder hadden ze onder meer aan hun mannen gevraagd om mee te helpen. "Die doen altijd het zware werk, zoals de slingers ophangen en de luchtkussens opbouwen. Wij sturen ze aan", zegt Miranda lachend. Zonder aansporing gaan de mannen overigens even later aan de slag om de dingen weer af te breken want langer wachten totdat het droog wordt heeft geen zin.

"Elk jaar zie je met Nationale Buitenspeeldag hoe het hier leeft in de wijk. Veel kinderen komen dan naar de festiviteiten en ze zijn gewoon blij om te kunnen spelen. Heel erg jammer dat het dit jaar vanwege het weer niet door is gegaan", zegt tenslotte Denise Rifaela, voorvechtster van het eerste uur in Moerwijk tegen het slechte onderhoud van woningen door Haagse woningbouwcorporaties.

Nationale Buitenspeeldag wordt sinds 1994 in Nederland gehouden en vindt plaats op de tweede woensdag in juni. Als er geen pleintjes of open grasvelden beschikbaar zijn worden straten afgesloten voor het verkeer zodat kinderen veilig kunnen spelen. Met het afsluiten van de straat wordt tevens aandacht gevraagd van omwonenden en voorbijgangers voor een veilige omgeving voor kinderen.

Tussen de regendruppels door komt Miranda nog even iets vertellen. "Een vertegenwoordiger van de gemeente heeft zojuist toegezegd dat we dit volgende maand opnieuw mogen organiseren en subsidie er voor krijgen. Is dat niet geweldig!"

Meer berichten