v.l.n.r. Andy Baker, Cathy Delthanty, Maria Rantou en Patrick Dellhanty (Foto: Peter van Zetten)
v.l.n.r. Andy Baker, Cathy Delthanty, Maria Rantou en Patrick Dellhanty (Foto: Peter van Zetten)

Wereldrecordpoging breien

Wool for Warmth Challenge

"Ongelofelijk! Kijk om je heen! We krijgen donaties en mensen melden zich aan om volgend jaar mee te doen. Blijkbaar werkt het idee van een wereldrecordpoging breien met 5000 mensen tegelijk op één locatie", zegt Cathy Delhanty enthousiast, tijdens een feestje in het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hiermee kondigt ze het officiële begin aan van haar project.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag – Met haar organisatie Wool for Warmth Challenge is ze al 2 jaar bezig om de bijna 32.000 daklozen in Nederland gratis te voorzien van een gebreide muts of sjaal. Een wereldrecordpoging past bij haar streven om meer aandacht te vragen voor dakloosheid in Nederland. Ook wil ze ermee laten zien dat breien een sociale activiteit is voor iedereen.

"Cathy heeft haar hart op de juiste plaats voor daklozen in Nederland", zegt Amélie van den Brink, beeldend therapeut en één van de gasten tijdens het feestje. "Breien vind ik overigens een goede bezigheid om sommige mensen te helpen die geestelijke problemen hebben", zegt ze verder. Overigens is Amélie beslist van plan om mee te doen met de wereldrecordpoging die staat gepland op 13 juni 2020 in Sportcampus Zuiderpark.

"Ze heeft haar hart op de juiste plaats voor daklozen"

Ook Andrea Kreulen is aanwezig en ook zij heeft het plan opgevat om volgend jaar mee te doen. "Ik doe niet mee vanwege het breien want er zijn mensen die dat veel beter kunnen dan ik", zegt ze.

Gabriella van der Linden is ook aanwezig. "Van mijn moeder heb ik wol meegekregen en van mijn dochter een regenboog deken in 10 kleuren. Volgend jaar brei ik mee en ik hoop dat veel meer mensen zich aanmelden", zegt ze.

In de ruimte staan minimaal 4 mannen. Eentje is Patrick Delhanty, de man van Cathy. "Crazy", roept hij quasi geschokt als hij hoort wat zijn vrouw van plan is. "Ik moest zojuist ook nog allerlei dozen verschuiven maar ik weet niet wat er allemaal in zit", gaat hij verder met zijn act. Ach Ja, hij komt uit Engeland. Dat zal het wel zijn. Cathy glimlacht. Haar organisatie groeit. "We hebben nu een pr-manager en een accountant. Verder bouwt iemand een database zodat we de donaties en de goederen kunnen registreren", zegt ze.

De Amerikaan Andy Baker is uit Amsterdam over gekomen. "Breien is niet uitsluitend een vrouwending", zegt hij. "Er zijn een paar beroemde mannelijke ontwerpers die prachtige stukken maken met die techniek. Zoek eens op internet naar Jared Flood en Steven West." Het feest loopt ten einde. Cathy wil Julian Dolan, een jonge student nog even op de voorgrond. "Breien is helemaal niet zo moeilijk", zegt hij vol bravoure. "Ik doe het pas twee weken en ben nu bezig met een sjaal. Eigenlijk is het net als fietsen. Je moet gewoon even de juiste slag te pakken krijgen." Meer info: ga naar de Facebookpagina van Wool for Warmth. Challenge.of stuur een e-mail naar woolforwarmth@gmail.com.''

Meer berichten