"Wij vinden het leuk mensen in onze huiskamer te hebben", zeggen Leo en Netty (links). Naast hen: vrijwilliger Anneke, Ria en An.
"Wij vinden het leuk mensen in onze huiskamer te hebben", zeggen Leo en Netty (links). Naast hen: vrijwilliger Anneke, Ria en An. (Foto: Magda de Vetten)

Zomerprogramma voor ouderen in Laak

In de zomervakantie zitten ouderen vaak thuis te verpieteren. Iedereen is weg: kinderen, kleinkinderen en beroepskrachten. Buurthuizen zijn dicht. Behalve in Den Haag.

Door Magda de Vetten

Den Haag - "De meest eenzame periode van het jaar is de zomervakantie", zegt Leo Olffers, voorzitter van ouderenvereniging De Laakse Lente. "Alles valt stil." Zijn vereniging organiseert het hele jaar door activiteiten voor de leden in Den Haag. In de zomer zijn alle ouderen welkom, lid of geen lid. Zo kunnen ze die zes weken toch de deur uit. Voor bingo en beautydagen, voor een quiz of een crea-ochtend.

"Vóór de vereniging hiermee begon was er niks te doen in de zomer", vertelt Ria Middendorp. Ze nipt van haar koffie in de huiskamer van Leo en zijn vrouw Netty. "Je moest zelf je vertier zoeken." Naast haar zit An van Loon. "Je zat de hele dag duimen te draaien", herinnert ze zich. "Je liep met je ziel onder je arm."

De twee dames zijn dan ook enthousiast over de zomeractiviteiten van De Laakse Lente. "Je hebt een doel om ergens naartoe te gaan. Je moet niks, je mag. Vandaag ga je niet, morgen heb je wel zin."

Elke ochtend kunnen ouderen ook terecht voor koffie en een kletspraatje in de huiskamer van Leo en Netty. Hè? In hun eigen huiskamer? "Dat is ontstaan toen het wijkcentrum sloot door bezuinigingen", legt Netty uit. "Wij vinden het leuk. Ik ben gek op mensen om me heen." Inmiddels is er een nieuw buurthuis, maar de koffieochtenden bij Leo en Netty zijn gebleven. An is vier keer per week present. "Mensen zeggen: ga je alweer? Kan je je bed er niet neerzetten?"

Alle activiteiten van de vereniging zijn het werk van vrijwilligers. Willen die in de zomer dan niet op vakantie? "Ik ga pas in september", antwoordt Anneke van Kempen, die ook is aangeschoven. "Ze moet aan ons vragen of ze wel op vakantie mag", grapt Leo. Als vrijwilliger neemt Anneke de creatieve activiteiten voor haar rekening, zoals bloemschikken.

Leo: "Het is ongelooflijk hoe onze vrijwilligers zich inzetten. We doen nooit vergeefs een beroep op hen. We hebben 85 leden, zelfs uit plaatsen rond Den Haag. Ons doel is het oplossen van de eenzaamheid." Ria: "Door de activiteiten heb ik daar geen last van." An: "Heel af en toe heb ik het 's avonds. Dat je denkt: het hoeft niet meer."

"Onze leden kunnen ons 24 uur per dag bereiken", zegt Leo. "Ik ben eens 's avonds om half elf gebeld door iemand die meldde dat hij zelfmoord ging plegen. Dat gaan we helemaal niet doen, reageerde ik. Ik ben zo bij je." Hij bezoekt ook leden in het ziekenhuis.

De inzet van Leo en Netty valt op. Netty is uitgeroepen tot Haagse Held, Leo won de Vitaliteitsprijs van de gemeente Den Haag. Hij leidde Koning Willem-Alexander rond in de wijk. Mark Rutte stuurde een uitnodiging om op het Catshuis te komen praten.

Maar het meest trots is Leo op een tegeltje, een cadeau van een dankbare zieke. "Aandacht is het mooiste dat je kunt geven", leest hij voor. Leo schiet vol. "Ik vind dit nog steeds de hoofdprijs."

Meer berichten