Na de maaltijd wachten de dames geduldig op hun wekelijkse massage.
Na de maaltijd wachten de dames geduldig op hun wekelijkse massage. (Foto: Frans Limbertie)

Sociale Tafel in Theater Vaillant vindt gretig aftrek

Theater de Vaillant is van alle markten thuis. Zo kun je bijvoorbeeld elke woensdagmiddag een hapje mee eten aan De Sociale Tafel.

Door Frans Limbertie

Den Haag - We worden hartelijk ontvangen door de vriendelijke Saloum. Hij werkt bij de Vaillant als vrijwilliger en De Sociale tafel is een beetje zijn kindje.Ik ben min of meer de coördinator van het geheel, geeft hij aan. "Aan mij de taak om alles in goede banen te leiden." Zo te zien lukt hem dat wel. Saloum overziet alles en met iedereen maakt hij wel even een praatje. "Dit is zo'n feest om te doen. Altijd spontane en enthousiaste mensen. Ze vinden hier een luisterend oor onder het genot van een lekkere maaltijd. Krijg ik echt een blij gevoel van en het geeft mij veel energie. Daarnaast zie je dat het prima werkt. Het sociale aspect is natuurlijk belangrijk. Mensen hebben het naar hun zin. De meesten zijn ouderen, maar onze tafel staat natuurlijk open voor iedereen. En daar doen we het uiteindelijk allemaal voor!"

Vriendinnen

Vandaag staat een minestronesoepje en een zomerse stamppot op het menu. We hebben er trek in, laat maar komen! Saloum zoekt een mooi plekje voor ons uit. We worden geposteerd naast de vriendinnen Lyda en Adri. De dames komen niet uit deze buurt maar wonen beiden op Scheveningen. Ze kennen elkaar al veertig jaar. "Wij komen hier eens in de drie weken. Normaliter met z'n viertjes, maar de andere twee waren vandaag verhinderd", zegt Lyda. "We trekken veel met elkaar op en gaan regelmatig dagjes uit." Wat vinden de dames zo leuk aan De Sociale Tafel? Adri: "Vooropgesteld de gezelligheid, maar ook het eten is van hoge kwaliteit en met veel zorg gemaakt. De opkomst is altijd goed. Als er nasi op het menu staat, is het extra druk. Komt door die saté natuurlijk, die is zo vreselijk lekker, joh."

Paramaribo

Even verderop aan tafel horen we dat Edith en Wilma, die vroeger in dezelfde buurt in Paramaribo woonden, hier toevallig elkaar na vijftig jaar weer hebben ontmoet. Edith zegt dat ze Wilma vaag herkende. "Maar toen ik haar stem hoorde, wist ik ineens zeker dat zij het was", roept ze enthousiast. De dames hebben elkaar na zoveel jaar vast veel te vertellen.

Succes verzekerd

Ook theaterdirecteur Harrie van de Louw komt even om de hoek kijken of alles goed loopt. "Wij zijn als theater de Vaillant samen met de gemeente dit initiatief twee jaar geleden begonnen en ik hoop dat we ermee kunnen doorgaan. Mensen bij elkaar brengen middels een lekkere en betaalbare maaltijd, je ziet het, succes verzekerd."

Massage

Een groepje dames loopt richting één van de zalen. "Hier worden we straks gemasseerd", roept Greet. De volbloed Haagse woont al haar hele leven op het Groenewegje, hier praktisch om de hoek. "Je moet maar eens langs komen," zegt ze. "Ik heb een mooi levensverhaal voor je, en misschien is het wat voor de krant?" Die afspraak staat! Nog even over het eten: complimenten voor de kok! We hebben gesmuld.

 

Meer berichten