Joey Roetman is benoemd tot expert instructeur van Krav Maga Federatie. PR
Joey Roetman is benoemd tot expert instructeur van Krav Maga Federatie. PR (Foto: Kees van Rongen)

Expert krav maga geeft les in Den Haag

Tieners die worden gepest, vrouwen die bedreigd worden en mannen die worden aangevallen. Krav Maga is een systeem dat iedereen, jong en oud, man en vrouw kan gebruiken om zich te verdedigen bij een gevaarlijk incident. Joey Roetman (33) geeft in Den Haag en Zoetermeer al jaren les en is tijdens een trainingskamp in Israël onlangs benoemd tot lid van het Global Instructeur Team.

Door Kees van Rongen

Zoetermeer - Krav Maga is een vecht- en zelfverdedigingssysteem, dat ontwikkeld is in het Israëlische leger. "Het is gemakkelijk aan te leren. De technieken zijn gebaseerd op natuurlijke reacties," zegt Joey Roetman. Hij doceert op de Haagse Hogeschool Information Security Management. Hij begon als 6-jarige met aikido en later volgden jiu jitsu en thaiboksen. Via zijn gymleraar koos hij op z'n zeventiende voor krav maga. Na zes jaar intensieve training ging hij voor de opleiding tot instructeur. Sinds 2011 geeft hij les bij Defense and Fighting Tactics Zoetermeer (DFTZ) in de sportzaal van het Stedelijk College. "Het is een uit de hand gelopen hobby.

Elitegroep

Door de benoeming tot expert instructor ben ik lid van een elitegroep, die verantwoordelijk is voor het uitdragen van dit praktische systeem en het verhogen van de kwaliteit." Deze eervolle toetreding van Roetman betekent dat de Zoetermeerse en Haagse school les krijgen op een van de hoogste niveaus. Hij geeft al les aan kinderen vanaf 5 jaar. "Natuurlijk op een ander niveau dan aan volwassenen. De groep van 5 tot 9 jaar leert grenzen te stellen als ze problemen ondervinden met andere kinderen. De groep van 10 tot 15 jaar leert zich onder meer te verdedigen tegen aanvallen met wapens. Voor vrouwen hebben we een specifiek programma stay away. In allerlei praktijksituaties wordt ze geleerd om zich te weren tegen mannen, die hen lastig vallen." Bij DFTZ hebben meer dan honderd personen wekelijks les. Landelijk zijn er duizenden beoefenaren van krav maga. Dat het relatief onbekend is, heeft te maken met het feit, dat er geen wedstrijdelement bij krav maga is.

Meer berichten