Foto: Frederik Klanberg, courtesy KABK

Afgestudeerden KABK winnen Stroom Aanmoedigingsprijs 2019

Christina Kordunian en Hyo Young Kim hebben de Stroom Aanmoedigingsprijs 2019 ontvangen. Beiden zijn afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, respectievelijk in grafisch design en  textiel en mode. 

Den Haag - Jaarlijks reikt Stroom Den Haag de Aanmoedigingsprijs uit aan een of meerdere afgestudeerden van de KABK (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag). De prijs bestaat al sinds 1991 en wordt niet alleen gewaardeerd vanwege het prijsbedrag (2500 euro), maar vooral vanwege de erkenning en de stimulans die het biedt in de verdere ontwikkeling van het kunstenaarschap.

Christina Kordunian (afdeling Graphic Design) maakte indruk met een project over de relatie tussen kunstmatige intelligentie en het menselijk geheugen. Het project onderzoekt de mogelijkheden die deze koppeling biedt om ons geheugen uit te breiden en te openen voor nieuwe, nog ongekende ervaringen en visuele werelden. Kordunian werkt daarin met spannende proposities en grote contrasten. Het levert fascinerende beelden op – cinematografisch, futuristisch, vervreemdend en herkenbaar tegelijkertijd. Op basis van de rijkdom in haar concept, haar vraagstelling en imaginaire vermogen voorziet de jury grote potentie voor verder onderzoek.


Daarnaast sprong het textiele werk van Hyo Young (Moe) Kim (afdeling Textile & Fashion) eruit. Dat werk verraste door de combinatie van poëtische schoonheid, ambachtelijkheid, traditionaliteit en tactiliteit, én het LED licht dat subtiel en onverwacht in het werk was gewoven. Zo worden door toepassing van dit hedendaagse technologische materiaal in een traditionele kunstvorm twee werelden met elkaar verbonden. Maar het werk weet op een niet opdringerige manier ook grotere vragen op te roepen, zoals over de waarde van ambacht, technologische ontwikkeling en het invasieve karakter ervan op ons leven.


De prijs werd toegekend door een onafhankelijke jury, bestaande uit Katayoun Arian (curator, onderzoeker, schrijver; tevens commissielid PRO-subsidies Stroom), Maziar Afrassiabi (curator; oprichter Rib Rotterdam) en Gabey Tjon a Tham (kunstenaar Den Haag)..


Nog tot en met 11 juli presenteren zij en meer dan 200 internationale kunst- en designstudenten hun eindexamenwerk in het academiegebouw van de KABK aan de Prinsessegracht 4 in Den Haag. Zie: www.kabk.nl

Meer berichten