George Duncan (l) en Ricardo Lemmer maken zich op voor de elfde editie van The Hague African Festival (Foto: Peter van Zetten)
George Duncan (l) en Ricardo Lemmer maken zich op voor de elfde editie van The Hague African Festival (Foto: Peter van Zetten)

Dansen op Afrobeats in Zuiderpark

The Hague African Festival

Het jaarlijkse evenement The Hague African Festival gaat weer beginnen in het Zuiderpark op zondag 14 juli. Voorafgaand is er tot 12 juli in het Atrium van het Stadhuis een expositie met als thema 'Afrobeats en Muziek als Communicatiemiddel'.

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag - "Met Afrobeats (West- Afrikaanse muziekgenre) wordt dit misschien wel de meest swingende editie", zegt organisator George Duncan. Hij noemt deze muziek de trend van dit moment en daarom zal het als een rode draad door het festival lopen. "Ik wil overigens niet alleen een beeld geven van Afrika met muziek en beelden maar hiermee wil ik ook de integratie bevorderen", zegt hij.

Naast hem staat Ricardo Lemmer, Cultureel makelaar, Afrika kenner en stille kracht van dit festival. Hij is er ook voor de elfde keer bij en is onder meer verantwoordelijk voor het binnenhalen voor het, in Den Haag, inmiddels bekende 'zonnetje in huis', presentatrice Deborah Cameron. Zij zal dit jaar opnieuw het evenement presenteren.

'Hij wist en weet heel veel over Afrika, zelfs meer dan ik'

"Festivals zijn het cement van de samenleving en zijn niet weg te denken. Dat geldt ook voor The Hague African Festival. In dit verband denken we er over na om een aanvraag te doen voor de lijst voor Immaterieel Erfgoed Nederland", zegt Lemmer. "Dit festival is nog niet eens afgelopen en we krijgen al mailtjes over de datum van de volgende."

Duncan wil nog iets zeggen om zijn vriendschap met Lemmer te duiden. "Ik ken hem al bijna 20 jaar. We zaten vroeger in Akwaaba (welkom), de werkgroep vrienden van Ghana. Hij wist en weet heel veel over Afrika, zelfs meer dan ik terwijl ik er geboren en getogen ben en hij niet. Hij reist ook regelmatig naar dat continent en heeft zijn netwerk voor mij opengesteld."

Ook dit jaar is er tijdens het festival de bekende Talent Stage. Jonge Haagse artiesten en amateurbands presenteren zich dan aan het publiek. "Het is een heel belangrijk onderdeel van het festival", zegt Lemmer. "Van tevoren hebben die talenten een training gekregen. Bovendien wordt tijdens het festival een Award aan hen uitgereikt. Eén van die talenten mocht zelfs tijdens de laatste editie van Parkpop optreden."

Ook de Afrikaanse markt is dit jaar opnieuw te bezoeken tijdens het festival. Bij verschillende stands kan je snuisterijen, kleding, sieraden en ook Afrikaans eten halen. "Natuurlijk draait het vooral om de muziek", zegt Duncan. "Maar als je iets wil laten zien van Afrika dan moet je verschillende aspecten daarin meenemen."

Voor de kleintjes is er een kinderdorp ingericht waar ze onder toezicht hun eigen 'feestje kunnen bouwen'. Nieuw dit jaar zijn de fotohokjes voor iedereen die om welke reden dan ook op de foto wil. Het belooft druk te worden. "Vorig jaar hadden we ongeveer 8000 bezoekers", zegt Duncan. "Dit jaar verwachten we iets meer toeschouwers.

Meer berichten