Loek met zijn winnende foto. "Wat ze op de Kunstacademie maken, vind ik vreemd. Ik denk soms: wat is dit nou weer?"
Loek met zijn winnende foto. "Wat ze op de Kunstacademie maken, vind ik vreemd. Ik denk soms: wat is dit nou weer?" (Foto: Magda de Vetten)

Loeks foto hangt in Rijksmuseum

Hij kan het bijna niet geloven: Hagenaar Loek Hazelbag 'hangt' vanaf 15 juli in het Rijksmuseum. Zijn foto is uitgekozen voor een tentoonstelling in het 350ste sterfjaar van Rembrandt van Rijn.

Door Magda de Vetten

Den Haag - "Mijn moeder heeft me aangemeld zonder dat ik het wist", vertelt Loek. Het Rijksmuseum had een oproep gedaan om een zelfgemaakt kunstwerk in te sturen, geïnspireerd op Rembrandt. "Meer dan 8000 mensen hebben meegedaan, uit 95 verschillende landen. Daaruit zijn 500 werken uitgekozen voor het feest 'Lang leve Rembrandt'."

Loeks foto was een van die 500. "Toen ik het hoorde, dacht ik: mijn achternaam gaat in het museum hangen! Het Rijksmuseum is bekend over de hele wereld. Het is heel bijzonder dat je er als 14-jarige jongen een werk hebt hangen."

Voorraadkast

De winnende foto heeft Loek gemaakt op de School voor Jong Talent, van de Kunstacademie. De opdracht was om een stilleven te maken in de stijl van de 17e eeuw. "Daarom zijn sommige plekken op de foto heel donker, andere heel licht. Alles wat je op de foto ziet, vond ik op straat: een vogelveer, een takje, de boon van een boom, een bierflesje." Hij sloot zich op in de voorraadkast van de kunstacademie en nam de foto met zijn telefoon.

Waarde

Is zijn kunstwerk te koop? "Als iemand het wil kopen, vind ik het helemaal mooi", antwoordt Loek. "Ik zou zeggen: vraag er 800 euro voor", adviseert zijn moeder. "Want je werkt je helemaal suf op school. Dan mag je werk wel iets kosten. Als je een lage prijs vraagt, nemen ze je niet serieus." Loek: "Ik zou nooit werk te koop zetten met een prijs erbij. Het heeft iets egoïstisch als je denkt dat je werk iets waard is. Voor mij is het wel wat waard omdat ik het mooi vind."

Niet alleen in Amsterdam is Loeks foto te bewonderen. Dat kan in september ook bij Masterly The Hague, het festival voor oude kunst en moderne ontwerpen. "Dat is een eer. Vorig jaar ben ik er wezen kijken en dit jaar mag ik er zelf ook hangen!"

Loek houdt van fotograferen, maar "ik hou meer van dingen die je kunt vasthouden." Hij pakt 2 zelfgemaakte kandelaars. "Ik wil iets maken wat je kunt gebruiken en ook mooi is. En niet wat er alleen is om mooi te zijn. Ik zie echt helemaal niets in Rembrandt. Hij heeft geweldige schilderijen gemaakt, maar ze spreken mij niet echt aan. Dat zegt niet dat ik geen respect heb voor zijn werk." "Het is niet jouw stijl", zegt zijn moeder. Loek: "Het is niet mijn stijl."

Wat is zijn droom? "Dat ik kan leven van het geld dat ik verdien met mooie dingen maken die mensen in het dagelijkse leven gebruiken." Maar daarmee komt hij toch niet in het Rijksmuseum? "Dat hoeft ook helemaal niet. Ik hoef niet bekend te worden. Ik doe dit omdat het een uitlaatklep is." "Je wordt er blij van", zegt zijn moeder.

"Wat mensen op de Kunstacademie maken, vind ik vreemd", zegt Loek. "Het is heel modern. Ik denk soms: wat is dit nou weer? Is dit een hoopje met resten?"

Meer berichten