Speciaal voor de open dag op zondag 14 april heeft Van der Heiden een vernuftige demokas gemaakt.
Speciaal voor de open dag op zondag 14 april heeft Van der Heiden een vernuftige demokas gemaakt. (Foto: Helga Boudestein)

Open dag bij Haagse imker: Vertellen over bloemetjes en bijtjes

Hoe ontstaat honing? Hoe bouwen bijen hun raten? Veel mensen weten het antwoord niet. Reden voor de Haagse imker Leo van der Heiden om zondag 14 juli mee te doen met de Open Imkerijdag. "Ik wil graag vertellen over de bijtjes en de bloemetjes en hoe belangrijk de bijen voor ons zijn."

Door Helga Boudestein

Den Haag - Wie Van der Heiden hoort praten over de bijen, kan bijna niet geloven dat hij pas 2 jaar officieel imker is. De passie voor het vak spat ervan af. En achter het raam hangt ook nog een oorkonde met de tekst 'Eerste prijs. Lekkerste honing van Den Haag'.

Latjes

En dat terwijl deze Loosduinse pensionado eigenlijk bij toeval aan de bijenhobby begon nadat hij een stapel ondefinieerbare latjes hout op de vliering van zijn tuinhuisje in Madestein vond. De plankjes bleken voor raten in bijenkasten gebruikt te worden. Van der Heiden: "Toen ik daar achter kwam, zei ik gelijk tegen mijn vrouw: dat lijkt me nu leuk om te doen". Een andere imker op het volkstuincomplex raadde Van der Heiden aan om een cursus te volgen. Dat deed hij op schooltuincomplex Kortenbos in het centrum van Den Haag. "Mijn eerste volk honingbijen had ik toen al", meldt hij trots. "Hier achter het huisje." En alhoewel zijn vrouw in eerste instantie niet zo zat te wachten op een heel volk zoemende insecten, heeft Van der Heiden inmiddels tien volken op drie plekken: bij de molen De Korenaer in Loosduinen, De Groene Geest in Nieuw-Waldeck en op het volkstuincomplex in Madestein. En ... zijn vrouw is inmiddels bijna net zo gefascineerd door de nijvere insecten als haar man. Ze vertelt enthousiast over het bijenhotel dat aan de schutting in de volkstuin hangt - 'iedereen kan zo'n hotel in zijn tuin hangen' - en over de specht die 's ochtends vroeg de honingraatjes probeert leeg te tikken. Een klein probleem hebben ze wel. "We zijn allebei allergisch voor bijensteken. Ik heb al eens met een opgezwollen hoofd rondgelopen", lacht ze.

Heremoes

Toch gaan ze er helemaal voor, ook voor het milieuvriendelijk tuinieren. Want gif is de grootste vijand voor de bij die het momenteel heel moeilijk heeft. Van der Heiden: "Mijn bijen halen hun meeste voeding hier van het volkstuincomplex. Je hoopt dan maar dat er zoveel mogelijk gifvrij getuinierd wordt." Zijn vrouw doet dat in ieder geval wel. "Om luizen te bestrijden, gebruik ik Heremoes ook wel Kattenstaart genoemd. Je stopt het in een emmer met water, laat het 2 weken staan en giet het rond de plant of bespuit 'm ermee. Luizen vinden het verschrikkelijk."

Groene Geest

Speciaal voor de open dag op zondag 14 juli van 10.00 tot 16.00 uur in stadstuin Groene Geest aan de Georges Bizetstraat 25 heeft Van der Heiden een vernuftige demokas gemaakt. Met deuren aan beide zijden, waardoor het publiek van twee kanten een bijenvolk kan bekijken. En van de Nederlandse Bijenvereniging kreeg hij een heel lespakket. Over deelname aan de open dag hoefde de Loosduiner niet lang na te denken. "Ik wil dat kinderen weten waar alles vandaan komt en dat we zonder bijen niet kunnen leven."

Meer berichten