Burgemeester Pauline Krikke nam maart vorig jaar symbolisch de sleutel  in ontvangst van de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra. Daarmee werd de gemeente Den Haag eigenaar van het gebouw.
Burgemeester Pauline Krikke nam maart vorig jaar symbolisch de sleutel in ontvangst van de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra. Daarmee werd de gemeente Den Haag eigenaar van het gebouw. (Foto: Valerie Kuypers)

HSP tegen verkoop voormalige Amerikaanse ambassade

De onlangs gepresenteerde plannen voor de verhuizing van het Escher Museum naar het pand aan het Lange Voorhout zijn volgens HSP niet haalbaar. De Haagse Stadspartij (HSP) is dan ook tegen de verkoop het gebouw waarin voorheen de Amerikaanse ambassade gevestigd was.

Den Haag - Volgens een artikel in Den Haag Centraal moet het Escher Museum straks een huurprijs van 850.000 euro per jaar gaan betalen voor de huur van de ambassade. Op dit moment betaalt Escher 162.000 euro voor het huidige onderkomen in het Paleis op het Lange Voorhout. HSP-raadslid Peter Bos: "Het wordt een dure grap. Escher mag straks 5x zoveel huur gaan betalen als nu."

Het college meldde onlangs dat er een partij was gevonden die de ambassade wil kopen en herontwikkelen tot Escher Museum en hotel. Daarvoor moet het Rijksmonument wel flink op de schop en ook dat lijkt problematisch.

In een reeks schriftelijke vragen wil raadslid Peter Bos weten hoe de vork precies in de steel zit. Bos: "De Amerikaanse ambassade is een iconisch gebouw op een strategische plek in het centrum. Het college lijkt te kiezen voor snelle verkoop in plaats van zorgvuldige besluitvorming.  Escher wordt op kosten gejaagd en extra subsidie komt er niet".

Peter Bos: "De gemeente zou het gebouw niet moeten verkopen. Zo houdt de gemeente de regie over de toekomst van het gebouw en kan gekozen worden voor het beste plan in plaats van wat de markt dicteert. Straks zijn we het gebouw kwijt, wordt het door verbouwingen verminkt en kan Escher de huur niet meer betalen."

Wel is Bos zeer te spreken over de huidige, tijdelijke gebruikers van de ambassade: "Anna Vastgoed en Galerie West laten zien dat het gebouw zeer veel verschillende publieke en culturele functies aan kan. West heeft zelf ook serieuze toekomstplannen gemaakt voor het pand. Waarom wordt dat niet serieus genomen?"

Meer berichten