"Hagenaars mogen er trots op zijn dat we in de 17e eeuw dé schildersstad waren", zegt Wimmie bij het Buitenmuseum.
"Hagenaars mogen er trots op zijn dat we in de 17e eeuw dé schildersstad waren", zegt Wimmie bij het Buitenmuseum. (Foto: Magda de Vetten)

Buitenmuseum vertelt verhaal van Den Haag als dé schildersstad van Nederland

Weinig mensen weten het: Den Haag was lange tijd dé schildersstad van Nederland. Kunstenaars als Jan Steen en Paulus Potter hadden er hun atelier. Dit verleden herleeft in het Buitenmuseum.

Door Magda de Vetten

Den Haag - Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar de Dunne Bierkade lag in de Gouden Eeuw aan de rand van de stad. Daar keken Jan Steen en Paulus Potter vanuit hun huis over de weilanden tot aan de kerk van Rijswijk. Aan de Dunne Bierkade wemelde het in de 17e eeuw van de kunstenaars. Behalve Jan Steen en Paulus Potter woonde in de chique buitenwijk ook de beroemde landschapsschilder Jan van Goyen.

"De panden van deze 3 schilders zijn te bezoeken", zegt de directeur van het Buitenmuseum, Wimmie Hofstra. "We geven rondleidingen, houden lezingen en diners. Ik weet het: in het Mauritshuis kun je 'De stier' van Potter zien. In het Haags Historisch museum zie je het schilderij van Jan van Goyen: 'Gezicht op Den Haag vanuit het zuidoosten'. Maar bij ons bezoek je de plek waar die gemáákt zijn. Dat heeft iets magisch. Bij ons kunnen mensen zich thuis voelen in de Gouden Eeuw."

"Waarom het dan Buitenmuseum heet? De héle Dunne Bierkade is belangrijk geweest. En we leiden mensen ook rond in het H. Geesthofje aan de Paviljoensgracht en gaan naar het woonhuis van Spinoza. We willen bezoekers de Gouden Eeuw laten beleven."

Wimmie vindt dat Hagenaars zich best meer op de borst mogen kloppen over hun verleden. Andere steden pronken met Haagse veren. "Paulus Potter heeft ook in Amsterdam gewoond en die stad noemt hem een Amsterdamse schilder. Maar 'De stier' heeft hij hier geschilderd! Leiden noemt Jan van Goyen een Leidse schilder. Maar een groot deel van zijn leven heeft hij hier gewoond en gewerkt. Wíj waren dé schildersstad van de Gouden Eeuw!"

"De schilders hier waren heel vernieuwend. Van Goyen was een van de eersten die landschappen op het doek zette. Na de 80-jarige oorlog werd Nederland een zelfstandige natie. Nu konden we trots zijn op ons eigen land. En vóór Paulus Potter was nooit iemand op het idee gekomen om een stier op zo'n groot formaat te schilderen. Elders in Europa was dat ondenkbaar. Bijbelse taferelen, portretten van vorsten, oké, maar geen vee!"

De schilders hadden niet de minsten als klant, want het landsbestuur zat in Den Haag. Stadhouder Frederik Hendrik en zijn vrouw Amalia van Solms bestelden kunst voor hun paleizen.

Wimmie wordt lyrisch als ze vertelt over Jan van Goyen. "Soms rijd ik met de auto door het land en dan zie ik de luchten zoals hij ze schilderde: grijs en met cumuluswolken."

Het Buitenmuseum trekt enkele duizenden bezoekers per jaar. "Het is altijd al mijn droom geweest om een museum te runnen. Dat is hartstikke leuk. Het is geen vetpot. Wat dat betreft kan ik beter iets anders gaan doen, haha."

Buitenmuseum: 070 – 322 0487. www.buitenmuseum.com

Meer berichten