Organisatoren Hemant Lachman en Anand Moelchand staan klaar voor het MIlan Summer Festival (Foto: Peter van Zetten)
Organisatoren Hemant Lachman en Anand Moelchand staan klaar voor het MIlan Summer Festival (Foto: Peter van Zetten)

Broederliefde rapt in het Zuiderpark

Milan Summer Festival

De grote trekker op de openingsdag van het Milan Summer Festival is hiphopgroep Broederliefde, onder meer bekend van de plaat 'Hard work pays off 2'. "We hebben hen vooral geprogrammeerd om meer jongeren te trekken", zegt Hemant Lachman, secretaris/penningmeester van het festival. Als het aanslaat vragen we volgend jaar een soortgelijke groep."

Den Haag - Het festival - van 2 tot en met 4 augustus in het Zuiderpark in Den Haag – is toe aan z'n vijfendertigste editie en staat verder in het teken van lifestyle en gezondheid. "Een gezonde leefwijze is het beste medicijn", zegt Lachman.

Voorafgegaan door een brassband met opzwepende muziek zal een promotieteam op het festivalterrein rondlopen en proberen om mensen bewust te maken van hun leefstijl en hoe ze daar iets aan kunnen doen. 'Eet minder witte rijst, wit brood, koekjes en snacks', is het advies op één van de sandwichborden die ze met zich mee zullen dragen. Maar ook: 'Mediteer en wandel', 'Eet een appel' en talloze andere teksten.

Milan Summer Festival is een multicultureel evenement maar van oudsher gaan veel Hindoestaanse- Surinamers er naar toe. Uit onderzoek blijkt dat diabetes bij hen, in vergelijking met andere groepen, relatief vaker voorkomt. Maar ook hoge bloeddruk, cholesterol en overgewicht. "Bijna 14 jaar geleden is er een studie geweest naar deze ziekten bij bezoekers van ons festival. Ze zijn vanaf dat moment medisch gevolgd en het blijkt dat medicijnen niet altijd een oplossing zijn. Wat echt helpt is een verandering van leefstijl. Daarom zetten we vol in op dit thema", zegt Lachman.

'Een gezonde leefwijze is het beste medicijn'

Daarom komt er een gezondheidsplein op het festivalterrein waar mensen allerlei metingen kunnen laten doen, zoals suiker bloeddruk, buikomvang, enzovoort. Ondanks alle goede adviezen is er een grote kans dat de buikomvang van enkele personen tijdens dit festival toeneemt. Er zijn namelijk genoeg kramen met eten en drinken, zoals barra, roti, nasi, saté, dawet, gemberbier en andere lekkernijen. Zie daar maar eens van af te blijven.

Ook zijn er kramen waar je kleding kan kopen of voor allerlei informatie terecht kan over voorzieningen. Bijvoorbeeld voor gehandicapten of zonnepalen. Van de 3 podia met allerlei optredens is er speciaal eentje voor jonge talenten: het Freestylepodium. "Muzikanten, rappers, zangers, dansers enzovoort kunnen zich bij ons aanmelden, hun talenten laten zien en zichzelf promoten", zegt Lachman.

Hij wijst ook nog op de Milanloop, een wandeling van 5 kilometer door het Zuiderpark onder leiding van Frank Kanhai. Elke deelnemer ontvangt na afloop een Milanloop-medaille. Tenslotte vertelt hij over een Man-Vrouw Award die tijdens deze editie voor het eerst wordt uitgereikt. "De genomineerden zijn inmiddels op de hoogte en de winnaars worden tijdens het festival bekend gemaakt. Het zijn mensen die zich het afgelopen jaar verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving", vertelt hij.

Meer berichten