Foto: Ellen Vergunst

Ciconia Consort doet glorietijden Scheveningen dit najaar herleven

Het nieuwe programma van het Haagse strijkorkest Ciconia Consort staat dit najaar helemaal in het teken van het ooit zo roemrijke concertleven aan zee. Soliste tijdens de toer van Groeten uit Scheveningen is violiste Maria Milstein, winnares van de Nederlandse Muziekprijs.

Den Haag - Het orkest heeft voor Groeten uit Scheveningen inspiratie geput uit de tijd dat grootheden uit de klassieke en moderne muziek het podium van de Kurzaal in het Kurhaus betraden. Zo speelt het orkest werken van Richard Strauss, Ravel, Mahler, Stravinsky en Mendelssohn, ooit muzikale badgasten in Scheveningen. Zo kwam Mendelssohn in 1830 voor zijn gezondheid naar Scheveningen.
Tijdens Groeten uit Scheveningen vertelt dirigent en Scheveningenkenner Dick van Gasteren over dit rijke concertleven in de badplaats dat duurde tot halverwege de jaren '60 van de vorige eeuw. Aanvankelijk komen de componisten en musici voor hun gezondheid naar de badplaats, zoals Felix Mendelssohn ook deed. Vanaf 1885 betreden talloze beroemdheden het podium zoals; Maria Callas, Pablo Casals, Luciano Pavarotti, Igor Stravinsky, Maurice Ravel en Richard Strauss. In de Kurzaal vindt de Nederlandse première plaats van de 5e symfonie van Mahler door de Berliner Philharmoniker en in 1947 gaat, met een optreden van dirigent Leonard Bernstein, het 1e Holland Festival officieel van start. Wanneer halverwege de jaren '60 de toeristen meer en meer kozen voor zonniger oorden, sluit de Kurzaal oude stijl.

Groeten uit Scheveningen mag dan helemaal gewijd zijn aan dit rijke muziekleven van weleer in de badplaats, de première is op zaterdag 11 oktober in Zutphen. Vervolgens speelt het orkest op 13 oktober in de Nieuwe Kerk in Den Haag en wordt er ook nog opgetreden tijdens het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen, Amsterdam en Antwerpen.

Maria Milstein is soliste tijdens de uitvoering van Tzigane van Ravel en het Vioolconcert in d van Mendelssohn. Milstein nam in januari 2018 de Nederlandse Muziekprijs in ontvangst. Ze werd in Moskou geboren in een muzikale familie en studeerde onder andere in Amsterdam bij Ilya Grubert. De violiste heeft veel grote concoursen en prijzen op haar naam staan, zoals Città di Brescia en Premio Rodolfo Lipizer in Italië. In oktober 2017 verscheen haar tweede album La Sonate de Vinteuil, opgenomen met haar zus, de pianiste Nathalia Milstein, die door de Nederlandse pers werd verkozen tot Beste CD van 2017.

Kaarten voor 13 oktober zijn online te bestellen via www.zuiderstrandtheater.nl of telefonisch via tel. 070-8800333

Meer berichten