Komende zaterdag wordt in de Nutstuin de Schapenheld vertoond.
Komende zaterdag wordt in de Nutstuin de Schapenheld vertoond.

Nutshuis Open Air Film Festival is van start gegaan

Het Nutshuis Open Air Film Festival is afgelopen zaterdag, 27 juli, van start gegaan. Nog vijf zaterdagavonden achter elkaar – alle zaterdagen van augustus – kan iedereen uit Den Haag en omgeving films kijken én dineren in één van de de mooiste openbare tuinen van de stad.  

Den Haag - Stonden de technici van Het Nutshuis op vrijdag nog in de loeihete zon op te bouwen, op zaterdag waren alle blikken strak gericht op buienradar. Tot op het laatste moment was het spannend of de vertoning in de tuin door kon gaan. Wonderwel stopte het tien minuten voor aanvang met regenen. Na een razendsnelle 'droogmaakronde' van alle stoeltjes konden de ruim honderd bezoekers plaatsnemen.  "Mensen begonnen helemaal te juichen dat we de film toch buiten konden draaien, die blijheid gaf een speciale sfeer aan de avond", zegt Sanne de Maijer, programmamaker van Het Nutshuis. "Maar natuurlijk houden we het de komende vijf keer liever helemaal droog en kunnen we volop genieten van zwoele zomeravonden." Handig van deze locatie is wel dat de film altijd doorgaat: bij slecht weer wordt de monumentale Bankhal van Het Nutshuis omgetoverd tot bioscoop.

Zomerse dinerbuffetten
Juni Café serveert voorafgaand aan de filmvertoning dinerbuffetten. Elke zaterdag staat een andere keuken centraal. Zo zullen de Juni-koks de komende weken nog Mexicaanse, Oosterse, Italiaanse, Franse en Thaise buffetten bereiden.

Haagse gasten
Ter inleiding van de films voeren programmamakers Sanne de Maijer of Mirjam Zweers een kort gesprekje met een Haagse gast die een link heeft met het filmverhaal van die avond. Van de schaapsherder Judith Prins bij de vertoning van Schapenheld aanstaande zaterdag tot journalist Dennis Mijnheer en fotograaf Martin Bruining die alles weten over het dwergstaatje Transnistrië, de documentaire waarmee de serie wordt afgesloten.

Programma

3 augustus: Schapenheld
Terwijl de heidegebieden sterk onder druk staan vecht Stijn voor zijn bestaan als schaapsherder. Documentairemaker Ton van Zantvoort volgde de Brabander die als een van de laatste traditionele schaapsherders samen met zijn gezin probeert het hoofd boven water te houden. "Een visuele ode aan een oerlandschap" (de Volkskrant). "Niet te missen filmmoment van 2019" (Trouw).

10 augustus: The Biggest Little Farm
"Moeder natuur was nog nooit zo inspirerend. Ga dit zien op het grootst mogelijke scherm." Aldus een Amerikaans perscitaat over de juichend ontvangen film The Biggest Little Farm. Met dat grote scherm komt het wel goed. De Nutstuin is bovendien de perfecte filmsetting voor een film waarin een echtpaar laat zien hoe je dor land omtovert tot een bloeiende boerderij. Een ode aan de schoonheid en kracht van de natuur. 

17 augustus: SEED, The Untold Story
Deze documentaire – vol bevlogen verhalen, geestige animaties en wonderschone close-ups van de mooiste exemplaren – toont aan hoe onmisbaar zaden zijn. En waar het misging. Terwijl chemische bedrijven de meerderheid van onze zaden bedreigen, springen bevlogen boeren en advocaten in de bres om een twaalfduizend jaar oude voedselerfenis te beschermen.

24 augustus: Het wonder van Le Petit Prince
"Visueel wonderschoon", schreef Het Parool  over deze documentaire die laat zien dat het boek Le Petit Prince niet alleen een bron van troost is, maar ook een redder van bedreigde talen. Filmmaker Marjoleine Boonstra portretteert vier vertalers uit alle hoeken van de wereld – van de Marokkaanse woestijn tot de sneeuwvlakten van Finland.

31 augustus: Transnistra
Een zwoel portret van jongeren uit het dwergstaatje Transnistrië. Voordat de volwassen wereld hen opslokt, brengen de vrienden nog een laatste zomer met elkaar door. Blijven ze of gaan ze weg? De documentaire van de Zweedse regisseur Anna Eborn werd dit jaar bekroond met de VPRO Big Screen Award van International Film Festival Rotterdam.


Nutshuis Open Air Film Festival
3 augustus:        Aanvang eten: 19.30 uur, aanvang film: 21.45 uur.
10 augustus:      Aanvang eten: 19.30 uur, aanvang film: 21.45 uur.
17 augustus:      Aanvang eten: 19.30 uur, aanvang film: 21.45 uur.
24 augustus:      Aanvang eten: 19.30 uur, aanvang film: 21.30 uur.
31 augustus:      Aanvang eten: 19.30 uur, aanvang film: 21.30 uur.

Toegang:             € 28,- (diner, drankje & film) of € 10,- (alleen film).
 


 

Meer berichten