Naast het runnen van Club Westwoord, 'jaagt' Hans Wiesman op wrakken van Dakota's.
Naast het runnen van Club Westwoord, 'jaagt' Hans Wiesman op wrakken van Dakota's. (Foto: privécollectie Hans Wiesman)

Oprichter Club Westwood jaagt op Dakota's

Hans Wiesman (70) richtte Club Westwood op. ''Op ons 18e dachten een vriend en ik: laten we een disco voor studenten opzetten.'' Maar Wiesman is meer dan alleen maar de oprichter van de vermaarde Haagse discotheek. Hij jaagt ook op Dakota's.

Door Alice van der Laan/indebuurt.nl/denhaag

Den Haag - Club Westwoord is de oudste club van Nederland. ''In de jaren '60 waren er wel 750 discotheken. Daar zijn er nu nog maar 160 van over, waaronder wij zelf.'' Het geheim van het voortbestaan komt volgens Hans maar door één ding. ''Het is hier veilig. De Westwood is geen wilde bende waar met bier wordt gegooid. In al die jaren, even afkloppen, is er nog nooit iets misgegaan. Natuurlijk ontstaat er wel eens een vechtpartijtje. Dat gebeurt nou eenmaal met mensen die alcohol drinken. Maar wie de fout in gaat, komt er niet meer in. En dat is pijnlijk als al je vrienden en vriendinnen hier gezellig aan het feesten zijn.''

De discotheek aan de Laan van Poot is na al die jaren nog steeds populair. Het festival in de Westwood op 6 juli was in mum van tijd uitverkocht. Ooit bezochten zelfs leden van het Koningshuis de Haagse discotheek. ''Willem-Alexander kwam regelmatig stappen in de Westwood. Toen was hij een jaar of 20'', vertelt Hans lachend.

Wiesman groeide op in de jungle van Borneo en verhuisde pas op zijn 12e naar Den Haag. Tijdens zijn studie economie begon hij met een vriend Club Westwood. De Westwood stond oorspronkelijk in park Meer en Bos, in het westen van Den Haag. Vandaar West (Den Haag west) Wood (bos).

Wiesman heeft naast het oprichten en runnen van de Westwood ook andere dingen gedaan. Zo reisde hij heel de wereld over. Sinds 25 jaar is hij zelfs wereldwijd bekend als de 'Dakotahunter'. Het woord zegt het al: hij jaagt op Dakota's (oude vliegtuigwrakken). Hij struint hiervoor door moerassen met krokodillen en andere woeste terreinen op zoek naar oude vliegtuigen. Ook tijdens het interview wordt hij gebeld door een Zuid Afrikaan met een tip over een mogelijk wrak in Burundi (Afrika). Wiesman zorgt ervoor dat die wrakken terechtkomen bij musea en themaparken.

Het pand van de Westwoord wordt verbouwd naar eventlocatie waardoor het niet alleen op vrijdagavond, maar ook op andere dagen gebruikt kan worden. Als het aan Hans en zakenpartner Vincent Marshall ligt is het het einde van de Westwood voorlopig dan ook nog niet in zicht!

Meer berichten