Fotografe Milene van Arendonk (tweede van rechts) wordt door lezers gefeliciteerd met haar boek over de Haagse koffietent.
Fotografe Milene van Arendonk (tweede van rechts) wordt door lezers gefeliciteerd met haar boek over de Haagse koffietent. (Foto: Marc Tangel)

Fotoboek 'Bakkie Pleuâh' belicht Haagse koffietent

Koffiehuizen worden wel eens Haags Cultureel Erfgoed genoemd, maar de afgelopen twintig jaar halveerde het aantal tentjes in ons straatbeeld. Fotografe Milene van Arendonk legde de laatste exemplaren vast in haar boek Bakkie Pleuâh: "Om er voor te zorgen dat de koffietent niet verdwijnt".

Door Marc Tangel

DEN HAAG - Voor haar fotoproject maakte Van Arendonk het afgelopen jaar een rondgang langs de Haagse koffiehuizen. Het resultaat is een vuistdik beelddocument, dat bij het verschijning al een tikkeltje nostalgisch stemt: "Het totaal aantal van 23 koffietenten is me toch een beetje tegen gevallen", concludeert de fotografe. "In 'Morgen Gratis Koffie' uit 1999 werden nog vijftig koffiehuizen beschreven. Dat aantal is meer dan gehalveerd in twintig jaar. Het boek is dik, omdat ik zeven tenten van binnen heb gefotografeerd. Om vooral het cultuurtje te laten zien." Deze laatste beslissing zorgde er voor dat het boek later verscheen dan Van Arendonk aanvankelijk van plan was: "Je pakt niet zomaar je camera om de gasten ongevraagd te portretteren. Dat neemt tijd in beslag. Je wilt de mensen eerst een beetje leren kennen, maar zodra ik vertelde met een boek bezig te zijn, was bijna iedereen meteen enthousiast. Er is maar één persoon geweest die niet op de foto wilde, de rest vond het een leuk idee om in dit boek te staan. Juist omdat het over koffietenten gaat."

Het beeld dat Harrie Jekkers dertig jaar geleden over de Haagse koffietenten schetste, komt volgens Van Arendonk nog steeds overeen met de werkelijkheid. "Al dacht ik dat het meer vrouwonvriendelijk zou zijn", grapt ze. "Natuurlijk maken de mannen harde grappen, maar ik heb nooit iets gehoord dat te ver ging". Daarnaast ziet ze nog een groot verschil met het verleden: "Er komen steeds meer vrouwen in een koffietent. Vroeger was het echt een mannending door de arbeiders die er kwamen, maar dat zie je wel een beetje veranderen. Je moet jezelf natuurlijk een beetje staande kunnen houden tussen al dat geouwehoer en ik denk juist dat vrouwen dat heel goed kunnen."

Het boek is inmiddels verkrijgbaar bij diverse Haagse winkels en vanaf 12 augustus exposeert Van Arendonk een selectie van haar foto's in het atrium van het stadhuis. Ondanks de huidige media aandacht voor de koffietent, maakt van Aendonk zich toch zorgen over de toekomst van het fenomeen: "De vraag is of je een koffietent kunt behouden op de manier waarop we die nu kennen. De klanten zijn over het algemeen toch oudere mensen, dus als je jongeren wilt trekken, moet zo'n tent ook een beetje meegaan met de tijd. Aan de andere kant willen we juist dat het cultuurtje dat we kennen behouden blijft. Een koffietent is meer dan alleen koffie schenken. Mensen zijn er niet eenzaam, je bent er voor elkaar. Mensen vinden er werk of nemen met elkaar het nieuws even door. Dat mis ik bij die nieuwe tentjes. Die gaan heel erg voor superfoods en vegetarische wraps, maar iedereen zit er aan zijn eigen tafeltje. Dan praat je niet meer met elkaar."

Meer berichten