Sara met een gitaar van een doos, een pvc-pijp en elastiek. Kinderen kunnen deze zomer zelf instrumenten maken.
Sara met een gitaar van een doos, een pvc-pijp en elastiek. Kinderen kunnen deze zomer zelf instrumenten maken. (Foto: Magda de Vetten)

Kunstkaravaan laat kinderen in Schilderswijk schitteren

Kinderen in de Schilderswijk hoeven zich niet te vervelen in de zomervakantie. De Kunstkaravaan komt langs. Op vijf pleinen verrijst een grote tent waar de kinderen zelf muziekinstrumenten kunnen maken. Het doel is om ze warm te maken voor kunst.

Door Magda de Vetten

Den Haag - Sambaballen gemaakt van lege wc-rollen en rijst. Er is weinig voor nodig om zelf een muziekinstrument in elkaar te zetten. Kinderen kunnen hier volgende week mee aan de slag in de tent van Art-S-Cool, een kunstschool die wordt gerund door kunstenaars.

"Onze grote witte tent staat elke dag op een ander plein", vertelt Sara Pape, een van de kunstenaars. "Ik hoop dat die als een soort magneet werkt, dat de kinderen erop afkomen. Er staan grote tafels waar ze kunnen aanschuiven. Gratis. Ze gaan aan de slag met bijzondere materialen. Nou ja, eigenlijk neutrale, saaie materialen, zoals lege keukenrollen. Of cd'tjes, waarvan je een drumstel kunt maken."

De kunstenaars van de Art-S-Cool helpen de kids. Sara: "Wij staan erbij om te zeggen: wat je maakt is oké. We geven ze zelfvertrouwen. Sommige kinderen denken dat ze iets moois moeten neerzetten, dat het een soort wedstrijd is. Maar je hoeft niet iets na te maken wat al bestaat. Misschien maak je iets wat je nooit ergens gezien hebt. Creativiteit is: jezelf verrassen. Het is kunst als je op een andere manier kijkt naar iets wat al bestaat."

De tent staat van 5 tot en met 9 augustus op steeds een ander plein in de Schilderswijk. Het is niet voor het eerst dat de Kunstkaravaan door deze wijk reist. Kinderen konden vorig jaar zelf maskers maken, in 2017 ontwierpen ze vliegtoestellen. "Het is bedoeld", zegt Sara, "voor kinderen van 4 tot 13 jaar. Sommige kinderen vinden het zo leuk dat ze meereizen van plein naar plein."

"Wij doen dit voor kinderen die niet op vakantie gaan. Er zijn minder activiteiten: de school is dicht, verenigingen hebben een zomerstop. De tent geeft een vakantiegevoel. Je bent ook buiten. We nemen de kinderen mee op reis in hun eigen belevingswereld. Door een kunstwerk te maken."

"De Art-S-Cool wil inwoners van de Schilderswijk in contact brengen met beeldende kunst. Het is niet vanzelfsprekend dat kinderen lessen in muziek en toneel krijgen. Er is hier niet zoveel aanbod.Terwijl er veel talent is. Dat blijkt als we op basisscholen in de wijk kunstles geven."

Sara: "Het gaat ons niet alleen om kunst maken, maar ook om presenteren. Er zelfverzekerd over vertellen. Zodat kinderen zich realiseren: 'Hé, daarom heb ik dit gedaan. Ik heb een klein instrumentje gemaakt omdat ik van fluistergeluiden hou.' Je ontdekt wat je leuk vindt om te doen. Waardoor je op school ook makkelijker andere keuzes maakt."

"We maken video's van de kinderen met hun muziekinstrument. Dan hoor je het geluid. Ze kunnen ook met anderen een muziekband vormen en daarmee optreden. Door de Kunstkaravaan gaan we ze laten shinen."

www.art-s-cool.nl

Meer berichten