Paul van Gorcum en zijn vrouw Lenie waarmee hij al 60 jaar getrouwd is.
Paul van Gorcum en zijn vrouw Lenie waarmee hij al 60 jaar getrouwd is. (Foto: indebuurt.nl)

De Baron wordt nog steeds op straat herkend

'Drommels, drommels en nog eens drommels!' Het was ooit de gevleugelde uitdrukking van de Baron in Bassie en Adriaan zodra hij boos werd. De verrassing was groot toen wij de Baron (Paul van Gorcum) tegen het lijf liepen in Den Haag.

Door Allan Vos/indebuurt.nl/denhaag

Den Haag - En wij zijn niet de enigen die Paul herkennen van zijn rol in de populaire kinderserie. "Ik word nog dagelijks aangesproken door mensen die mij herkennen van het werk op televisie", vertelt Van Gorcum, "maar mij hoor je niet klagen hoor. Als ik dit niet had gewild had ik bakker moeten worden."

Wel vindt hij het opvallend dat dat mensen hem nog steeds aanpreken naar aanleiding van deze rol. Van Gorcum deed namelijk meer dan dat. Hij trad 55 jaar op, stond onder andere in stukken van Shakespeare en speelde samen met één van de grootste acteurs die Nederland ooit rijk was, Ko van Dijk. Toch is vooral de Baron bij het grote publiek blijven hangen.

Dat de Hagenaar ooit acteur zou worden, lag nog helemaal niet zo voor de hand. Paul werd 85 jaar geleden geboren in Frankfurt. Na 9 maanden verhuisde hij met zijn ouders naar Den Haag. Daar kwam hij terecht in de Frederikstraat. "In die tijd zat daar nog een kazerne en wij woonden in het tweede steegje, op nummer 89B. Later verhuisde ik met mijn moeder naar Laakkwartier."

Tot zijn 22ste woonde hij in Den Haag. "Na de lagere school zou ik een studie gaan volgen, maar de oorlog gooide roet in het eten. Er moest hard gewerkt worden om het gezin te voeden. Ik deed toen ook al met veel plezier aan toneel."

Toen Van Gorcum op een dag als figurant optrad in de Sprookjestuin in Wassenaar (een soort Efteling) waren er plots 3 acteurs ziek. "Die dag speelde ik alle grote sprookjesrollen. Dat viel op en aan het eind van de dag kwam een man naar mij toe die me vroeg wat ik wilde worden. Ik vertelde hem dat ik dolgraag acteur wilde zijn."

Van Gorcum leerde veel van andere acteurs die als mentor fungeerden en kreeg daarnaast ook nog eens 5 jaar lang zangles, 7 jaar dans- en balletles en 5 jaar spraakles. Hij ging het hele land door als professioneel acteur en trad overal op.

Hoe Van Gorcum in die populaire kinderserie terechtkwam? "In de vakantieperiodes van het gesubsidieerde toneel werkte ik mee aan de series van Bassie en Adriaan. In het begin speelde ik een professor of museumdirecteur, maar omdat Aad van Toor (Adriaan) een dubbelrol had die erg veel tijd vergde, vroeg hij mij voor de rol van de Baron."

Naast zijn werk op het toneel en de vertolking van de Baron in Bassie en Adriaan, sprak de Haagse acteur ook diverse Disneyfilms in. Hij was zelfs de stem van Gargamel van de Smurfen. Inmiddels doet Van Gorcum minder op toneel. "Maar nog elk jaar vertel ik verhalen met Kerstmis voor een jong publiek en spreek ik commercials in. Als je maar bezig blijft, blijf je jong."

Meer berichten