Met speciale 'afvalknijper' gaat Tobi regelmatig op stap om zijn eigen buurtje een beetje schoon te houden.
Met speciale 'afvalknijper' gaat Tobi regelmatig op stap om zijn eigen buurtje een beetje schoon te houden. (Foto: Frans Limbertie)

Tobi houdt zijn buurtje schoon

De 11-jarige Tobi Mindee woont samen met zijn moeder Jolanda in een gezellige straat in Moerwijk. Hij houdt van zijn buurt maar vindt het er soms wel een beetje vies. Daarom neemt hij zo nu en dan maar even zelf het heft in handen. Gewapend met vuilniszak en een speciale afvalknijper zorgt hij ervoor dat de boel er weer wat ordentelijker uitziet. "Het is echt zijn eigen initiatief en ik ben daarom supertrots op hem," laat zijn enthousiaste moeder ons weten.

Door Frans Limbertie

Den Haag - Tobi is licht autistisch, maar dat mag de pret niet drukken. Hij weet donders goed wat hij wil, en dat is nou eenmaal een schone en nette buurt zonder rondslingerend afval. "Ik heb mijn zoon geleerd dat je helemaal niets op straat gooit", zegt Jolanda. "Het komt ook gewoon niet in hem op om zoiets te doen. Ik leer hem wel de keerzijde van iemand aanspreken op iets. Je moet toch voorzichtig blijven."
Het begon voor Tobi afgelopen Pinksteren, toen hij op het strand van Zandvoort was. Via de Postcodeloterij waren hij en zijn moeder uitgenodigd om samen met andere deelnemers mee te doen aan een actie om het strand in Zandvoort op te ruimen. "Dat was een enerverende dag voor ons. We hebben daar bijna duizend kilo afval opgeruimd. Toch was er wel een verschil volgens Tobi. "Niet zo veel blikjes en plastic als hier in de straat, zegt hij. "Op het strand lagen stenen die naar teer roken. Die kwamen uit de zee en die hebben we toen met elkaar opgeruimd."
Jolanda: "Toen we thuis kwamen was Tobi razend enthousiast en al snel begon hij er over om dit ook in zijn eigen buurt te gaan doen. Ik heb de gemeente gebeld en gevraagd of ze Tobi misschien zo'n afvalknijper konden opsturen. Een paar dagen later had ik 'm al in huis, en ook nog zo'n ijzeren ring waar de vuilniszak omheen kan, plus vuilniszakken en twee paar handschoenen. Mooie en snelle reactie van de gemeente. Hij was er helemaal gelukkig mee. We zijn vervolgens een paar dagen later met z'n tweetjes gaan kijken of we ons steentje konden bijdragen en hebben toen een paar rondjes door de buurt gelopen waarbij we heel wat zwerfafval zagen liggen. Dit heeft Tobi met z'n speciale knijper in een grote plastic zak gedaan. Veel goede reacties gekregen. We zijn samen de volgende dag gaan kijken of het er nog steeds netjes bij lag en gelukkig was dat ook zo. Heeft dus toch resultaat gehad."
Tobi is al een beetje beroemd aan het worden in de buurt door zijn goede opruimacties, ook is hij inmiddels ambassadeur geworden voor de Stichting Sportbelang SGK, in het kader van de Special Olympics 2020, die volgend jaar van 12 tot en met 14 juni in Den Haag wordt gehouden. "Onlangs zijn we hiervoor met de Ooievaart door het centrum gevaren om reclame hiervoor te maken."
Tobi heeft de eer om zijn sport judo daar op de kaart te zetten. Hij is er al flink bedreven in getuige zijn blauwe slip. En als hij net zo goed wordt met judo als met het opruimen van zijn buurt, komt het vast wel goed met hem.

Meer berichten