Mike: "Onze gasten zien ons als een tweede huiskamer." Hij organiseert voor hen op 31 augustus een eindfeest.
Mike: "Onze gasten zien ons als een tweede huiskamer." Hij organiseert voor hen op 31 augustus een eindfeest. (Foto: Magda de Vetten)

Mike de Kuiper van Tios: 'Mijn hart huilt om het oude Kijkduin'

Nog even en ze gaan tegen de vlakte: de horecapanden aan de boulevard van Kijkduin. Een deel van de restaurants is al verdwenen. Hoe vergaat het een van de laatste ondernemers?

Door Magda de Vetten

Den Haag - Op Kijkduin wordt al volop gebouwd. Wie naar de boulevard wandelt, moet slalommen langs steigers en schuttingen. Eén van de weinige restaurants die daar z'n deuren nog open heeft, is Tios Burgers & Bites. Hoe kijkt deze zaak aan tegen het laatste seizoen op de oude boulevard? "Met een lach en een traan", antwoordt bedrijfsleider Mike de Kuiper.

Het valt voor hem niet mee om in een bouwput te zitten. "Al twee jaar zien we afzettingen en kranen om ons heen. Iemand zei: de ziel is uit Kijkduin. We zijn als ondernemers allemaal verdrietig dat 'ons Kijkduin' verdwijnt: overzichtelijk en kneuterig. Ik werk hier zelf al 35 jaar, waarvan 20 bij Tios."

"Komende oktober zijn alle zaken leeg en gaat er een hek omheen", legt de bedrijfsleider uit. "In januari wordt de boulevard gesloopt en het eerste deel van de nieuwbouw opgeleverd. Nee, daar is voor ons geen plekje, maar we willen op een andere plaats wel terugkomen. Met Tios 2.0."

Mooi

"De projectontwikkelaar vindt dat hier een nieuwe badplaats moet komen met veel woningen. Modern, groot. De mooiste meters aan de kust worden bebouwd. De gemeente gaat voor het geld, dat is makkelijk zat. Dat snap ik wel. En ik denk ook dat het heel mooi wordt. Er komt een parkeergarage, zodat de auto's worden weggewerkt. Die zien we niet meer op de boulevard."

Sterfhuis

Mike vindt het wel jammer dat de aanloop naar de verbouwing zo lang heeft geduurd. "Toen ze die aankondigden, hadden ze een jaar later moeten beginnen. Dat had iedereen veel pijn bespaard. Nu heeft het 10 jaar geduurd en kreeg je een sterfhuisconstructie. Er vond geen onderhoud plaats, lege winkels werden niet opgevuld. Mensen durfden hun bruiloftsfeest hier niet te houden. Misschien ben je er over een jaar niet meer, zeiden ze. Kijkduin verpauperde. Het aantal bezoekers liep terug. M'n hart huilt om de teloorgang van het oude Kijkduin."

Hoe ziet de toekomst van Tios eruit? "Het duurt ruim 2 jaar voor we kunnen terugkeren op de boulevard", vertelt Mike. "Alles valt uit elkaar. Ons personeel moet uitkijken naar een andere baan, ik ook. Onze vaste gasten zoeken alvast een andere plek. Straks duurt het twee jaar voor je je gastenkring weer hebt opgebouwd."

Tweede huiskamer

Toch voelt de Tios-man vooral dankbaarheid. "Gasten zien het hier als een tweede huiskamer. Soms kun je de zaak runnen met drie personeelsleden die heel hard werken. Dan heb ik er liever nog een vierde bij, zodat we de gasten persoonlijke aandacht kunnen geven. Ik zie het als een compliment dat ze altijd terugkomen."

Eindfeest

Straks zit het oude Tios nog één keer bomvol. Op 31 augustus houdt Mike een eindfeest voor alle gasten. Op Facebook stromen de reacties binnen. "Altijd met veel plezier geborreld en gegeten. Geweldig personeel." "Steeds een warm welkom. We voelden ons enorm thuis en zullen het oprecht missen."

Meer berichten