Foto: pr

Zuid-Hollanders doneren gul voor kunstdoelen

Hoeveel hebben inwoners van Zuid-Holland over voor kunst? Veel zo blijkt uit recente cijfers van het crowdfundingplatform voordekunst.nl. Samen met de Noord-Hollanders zijn ze het gulst als het op doneren aankomt.

Den Haag - Deze week werd de 25 miljoenste euro gedoneerd via het platform, dat werd opgericht aan het einde van 2010. Uit de cijfers blijkt dat de helft van alle donaties voortkomt uit Noord- en Zuid-Holland. Het platform helpt creatieve initiatiefnemers met het vinden van geld en publiek voor creatieve, kunstzinnige en culturele projecten. Volgens het platform slaagt zo'n 85% van alle gestarte campagnes op Voordekunst.

Roy Cremers, oprichter van voordekunst: "We zien dat donateurs vaak uit dezelfde regio komen als degene die de campagne start, of waar er een publieksmoment plaatsvindt. Mensen geven graag aan makers uit de buurt, omdat die projecten vaak aansluiten bij hun eigen belevingswereld of omdat ze de maker of het project kunnen bezoeken. We zien daarom veel mogelijkheden om samen met regionale partners het geven aan creatieve projecten te stimuleren in de komende jaren.''

Regionale partners zoals Amsterdams Fonds voor de Kunst, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland en Fonds 1818 maar ook gemeentes zoals Den Haag en Rotterdam droegen financieel bij aan campagnes in 2019, samen goed voor meer dan 60.000 euro.

Meer berichten