Jésaja vertelt het verhaal van zijn familie tijdens de herdenkingsbijeenkomst bij het Indisch Monument in Den Haag.
Jésaja vertelt het verhaal van zijn familie tijdens de herdenkingsbijeenkomst bij het Indisch Monument in Den Haag.

Haagse Jésaja (18) vervult bijzondere rol tijdens Nationale Herdenking

Bij het Indische Monument in Den Haag vindt ook dit jaar weer op 15 augustus de Nationale Herdenking plaats. Herdacht worden alle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië plaats. Het thema is dit jaar 'Brandend verlangen'. De 18-jarige Jésaja Gunawan, leerling van het Haagse Vrijzinnig Christelijk-Lyceum (VCL), vervult tijdens de bijeenkomst een belangrijke rol.

Den Haag - In Nederland wonen ruim twee miljoen mensen met wortels in voormalig Nederlands-Indië. Ieder met een eigen (oorlogs)verhaal. Tijdens de herdenking delen sprekers met 'Indische' wortels hun verhaal. Eén van hen is de 18-jarige Jésaja Gunawan. Deze leerling van het Haagse VCL vertelt over zijn familie. Jésaja's oma is geboren in Indonesië. Van zijn oudtante hoorde hij hoe zijn grootmoeder de vreselijke oorlogstijd heeft kunnen doorstaan. "Ik ben trots op mijn familiegeschiedenis.' Er worden niet alleen persoonlijke verhalen verteld, maar ook kransen gelegd bij het Indisch Monument. Onder andere door minister-president Mark Rutte en leden van de eerste generatie oorlogsgetroffenen. De drie-generatie-krant wordt tijdens de herdenkingsbijeenkomst gelegd door de zussen Monique en Suzanne Klemann van de band Loïs Lane met hun familie. Zij hebben eveneens roots in het voormalig Nederlands-Indië. Daarnaast treedt ook nog zanger Sjors van der Panne op. De herdenking start om 12 uur. De plechtigheid wordt afgesloten met een defilé langs het monument die start om 13.30 uur.
Na de herdenkingsplechtigheid bij het Monument is er een Indische lunch en cultureel divers middagprogramma in het Crowne Plaza met onder andere muziek van Floortje Smit en Robinson Jouwe, moderne dans van Cheroney Pelupessy, theater van de broers Henry en Joshua Timisela en een expositie 'Peranakan' van kunstenaar Kevin Kwee.

De Nationale Herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag wordt live uitgezonden op televisie door de NOS. Het aansluitende culturele programma en herdenkingen bij andere monumenten zijn te zien op www.15augustus1945.nl of via de sociale media kanalen.

Meer berichten