Ze hadden zelf amper geld, toch lukte het Lara, Patrick en Bas om een eigen zaak op te zetten.
Ze hadden zelf amper geld, toch lukte het Lara, Patrick en Bas om een eigen zaak op te zetten. (Foto: indebuurt.nl)

Gastropub Van Kinsbergen geef zichzelf biertje cadeau

Ze bestaan deze maand exact één jaar en dat wordt gevierd. Bas Kokshoorn, Patrick van Aller en Lara van Aller, eigenaren van Gastropub Van Kinsbergen aan het Prins Hendrikplein, geven zichzelf een brouwerij mét een eigen bier cadeau. Maar hoe is Van Kinsbergen in zo'n korte tijd zo gegroeid?

Door Allan Vos

Den Haag - "Als kind woonde ik in een hotel aan het Stationsplein," vertelt Patrick enthousiast. "Ik was eigenlijk een soort kleine Ludo Sanders, met als verschil dat het hotel van mijn ouders was en we daar woonden omdat mijn ouders daar werkten. Het was dus eigenlijk logisch dat ik de Hotelschool ging doen."

Patrick maakte na de Middelbare Hotelschool zijn HBO niet af, maar rolde toch de horeca in. "Ik heb op veel verschillende plekken gewerkt. In Voorburg en Leidschendam (hier werkten Bas en Patrick eerder samen) en later in Den Haag. Lara en ik leerden elkaar kennen in Café restaurant Rootz waar we samen werkten. Dat deden we met veel plezier maar toen Lara en ik kinderen kregen was het lastig werken voor een baas. We wilden zelf kunnen beslissen dus was de conclusie om dan maar eigen baas te worden en Bas haakte aan bij die plannen."

Samen gingen ze op zoek naar een perfecte locatie om zelf 'iets' te beginnen. "We bedachten dat we een centrum wilden zijn voor een buurt. Een echt hart. Dat mis je soms in een wijk."

"Toen we hoorden dat de Pastakantine aan het Prins Hendrikplein te koop stond hebben we meteen een makelaar opgezocht. We hadden zelf amper geld, maar we overtuigden de leveranciers met een soort crowdfunding-constructie en samen is het gelukt om Van Kinsbergen op te richten."

"We hebben toen 2,5 maand verbouwd en de zaak ingericht met meubelen gemaakt in Den Haag. Zo is de grote leestafel bijvoorbeeld in De Besturing gemaakt van een boom uit het Haagse bos. Gaaf hè? Inmiddels zijn we een jaar verder en loopt de zaak geweldig. We zijn de centrale plek geworden die we willen zijn. We horen echt bij de buurt."

Plannen voor de toekomst zijn er genoeg volgens Patrick. "Het plan voor de brouwerij was er ook dik een jaar geleden al, maar de prioriteit lag eerst op het restaurant. Ook moesten we flink lang wachten op vergunningen, maar nu kun je de eerste biertjes proeven bij ons. Het is de bedoeling om uit te breiden naar 5 bieren. We willen in elke zaak iets unieks doen."

Dat betekent dus dat er meer zaken komen? "We willen eerst laten zien dat we op deze locatie geen eendagsvlieg zijn, maar we kijken al weer verder. We willen gebouwen op bijzondere plekken nieuw leven inblazen en een buurt weer aantrekkelijk maken. Vijf zaken in vijf verschillende buurten lijkt me geweldig, dan kan ik van locatie naar locatie op de fiets."

Meer berichten