Igone de Jongh van Het Nationale Ballet danst in een ontwerp van Jan Taminiau (2016). (Foto: Hans Gerritsen)
Igone de Jongh van Het Nationale Ballet danst in een ontwerp van Jan Taminiau (2016). (Foto: Hans Gerritsen) (Foto: Hans Gerritsen)

Ontwerp Jan Taminiau topstuk in 'Let's Dance'

Het ontwerp van Jan Taminiau voor prima ballerina Igone de Jongh is één van de topstukken in Let's Dance! De nieuwste modetentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag is vanaf 28 september te zien.

Den Haag - Let's Dance! toont beeldschone tutu's – onder andere uit de privéverzameling van ballerine Alexandra Radius - en klassieke baljurken, maar ook herkenbare kleding uit dansfilms en videoclips, charlestonjurken, discokleding, hiphop outfits en nog veel meer. Muziek- en dansstijlen beïnvloeden wat we dagelijks dragen. Die invloed van mode op dans en andersom staat centraal in deze modetentoonstelling vol herkenning.

Voor Taminiau heeft ontwerpen voor dans iets magisch. "Want kleding komt tot leven door beweging", vertelt hij. "Dat zie je al wanneer je in een jurk loopt, maar de magie komt nog veel meer tot leven wanneer een danser zich erin beweegt."

De modeontwerper ziet veel verwantschap tussen dans en mode. "Dans moet er moeiteloos uitzien, net als een mooie jurk. Maar ontwerpen voor dans is deels ook heel anders dan voor mijn reguliere klanten. Bijvoorbeeld door de grote afstand tot het podium. Of omdat de expansie van een jurk belangrijk is, vanwege de longinhoud van de dansers die topsport bedrijven op het podium. Dat spanningsveld is ook leuk en uitdagend. Het Nationale Ballet heeft een fenomenaal kostuumatelier. Het was interessant om samen te werken en van elkaar te leren."

De tentoonstelling is te zien tot en met 12 januari 2020.

Meer berichten