"Bangkok is een belevenis, maar Den Haag is mijn hart", zegt Cary. "Dat gevoel is duizend maal intenser." (Foto Magda de Vetten)
"Bangkok is een belevenis, maar Den Haag is mijn hart", zegt Cary. "Dat gevoel is duizend maal intenser." (Foto Magda de Vetten) (Foto: )

Cary van Rheenen bundelt columns in boek

Als Cary van Rheenen midden in de nacht achter zijn pc kruipt, heeft hij geen flauw idee wat hij gaat schrijven. Een paar uur later is zijn dagelijkse column af. Volgende maand presenteert hij een boek met een aantal van zijn schrijfsels. Op een groot feest waar iedereen welkom is.

Den Haag - Het is allemaal begonnen toen Cary vorig jaar in de race was om nachtburgemeester te worden. "Ik schreef toen elke nacht een column als onderdeel van mijn PR-campagne", vertelt hij in zijn flat in de wijk Morgenstond. "Ik noemde de stukjes: Nachtmijmeringen. Het was zo leuk dat ik ermee verder ging. Eerst schreef ik over waargebeurde dingen in de Haagse binnenstad. Daarna over de quasi realiteit."

Hoe krijgt hij elke nacht weer een column uit zijn pen? Cary: "Ik tik 'Nachtmijmeringen' en een dubbele punt. Dan wacht ik een paar minuten en de inspiratie is daar. Het verhaal ontrolt zich. Volkomen verzonnen. Het zijn korte verhalen met een twist. Het eerste gedeelte is normaal, maar dan wordt het zo gek dat het niet waar kan zijn. Het is geloofwaardig absurdisme. "

Intussen heeft hij al 300 van die mini-verhalen geschreven. "Ik plaats ze op facebook en sommige verschijnen in De Posthoorn. Mensen zeggen: 'Het eerste wat ik doe als ik wakker word, is je column lezen. Dat is een prettig begin van de dag'. Of: 'Waar haal je in godsnaam de fantasie vandaan?' Dat weet ik niet. Het is een geschenk. Het grootste compliment dat ik best vaak krijg is: je bent een moderne Simon Carmiggelt. Daar ben ik heel trots op."

Regelmatig spelen zijn verhalen in Den Haag. "Ik ben Hagenaar in hart en nieren. Ik heb een soort huwelijk met de stad; je leert elkaar aldoor beter kennen. Steeds kom ik op plekken die nieuw voor mij zijn. Ik reis veel naar het buitenland. Bangkok is super maar die stad is niet meer dan een belevenis. Den Haag is mijn hart. Dat is duizend maal intenser."

"Als ik om 2 uur 's nachts over het Lange Voorhout loop, krijg ik een intens mooi gevoel. Die laan is bezwangerd met historie. Ik hoef alleen maar mijn ogen dicht te doen en zie wat zich hier heeft afgespeeld. Luxe koetsen met welgestelde dames en heren. Op de Riviervismarkt zie ik in gedachten de vismarkt, met rondlopende ooievaars. De stad geeft je het gevoel dat je langer bestaat dan je er bent."

Mensen vroegen Cary: waarom laat je je columns niet bundelen? "Nu het boek klaar is, voelt het als een geboorte. Daarom heb ik er een groot feest aan verbonden." Dat is op 14 september, zijn verjaardag, in het clubgebouw van sportpark Prinses Irene aan de Schaapweg. Met muziek van zijn eigen band One White Dog, met Ronnie Sober en Lesley Presley, de jonge Elvis. Verder de Haagse Texelaar Sloppy Tom en Tess et les Moutons.

"Veel dansen en meezingen", belooft Cary. "Wie komt, kan dat van tevoren via de mail laten weten met de kreet: 'Check, ik kom' (cary.indiaan@gmail.com). "Maar dat is geen noodzaak. Ik laat me graag verrassen."

Meer berichten