Het spandoek bij Station Hollands Spoor
Het spandoek bij Station Hollands Spoor (Foto: Joshua Versijde)

ROOD voert in Den Haag actie voor betaalbare studentenhuisvesting

Met een spandoek bij station Hollands Spoor en honderden posters in de hofstad vraagt de jongerenorganisatie van de SP, ROOD, aandacht voor betaalbare huisvesting voor studenten. Ook roepen de jonge socialisten studenten op in verzet te komen tegen huisjesmelkers.

Den Haag - De introductieweken voor nieuwe Haagse studenten staan voor de deur. Een deel van deze studenten zal huisvesting moeten vinden in Den Haag en dat valt - gezien de krapte op woningmarkt - niet mee. Pandjesbazen profiteren hier volgens ROOD van. De nood is hoog, en dus zijn jongeren eerder bereid een te hoge prijs te betalen voor een kleine kamer. ROOD-woordvoerder Maarten van Oorden: "Jongeren vallen in handen van de vastgoedreuzen en kunnen geen kant op. En het stadsbestuur doet helemaal niets. We moeten samen in actie komen om onze woonruimte op te eisen."

Een oplossing voor de woningnood is tweeledig, vindt Van Oorden: "Zolang het stadsbestuur geen sancties oplegt aan huisjesmelkers die huurders buitensporig behandelen, komt er nooit een einde aan deze praktijken. Echter zal de gemeente zelf ook meer moeten investeren in betaalbare woningen. Tot die tijd voeren wij de druk op, zodat ze niet anders kunnen dan luisteren."

ROOD voert al jarenlang acties voor meer betaalbare woningen en een hardere aanpak voor huisjesmelkers. Zo kreeg Marcel van Hooijdonk de prijs voor 'Huisjesmelker van het Jaar 2019' uitgereikt vanwege zijn nalatigheid ten opzichte van Haagse huurders op de Binckhorst. Maar ook woningcorporatie Vestia kreeg er verschillende keren van langs toen zij bekend maakte meer dan 10.000 sociale huurwoningen te gaan slopen. Volgens de ROOD-jongeren is het hebben van een huis straks alleen nog maar mogelijk voor mensen die veel geld hebben: "Het recht om ergens veilig en betaalbaar te kunnen wonen komt steeds meer in het geding door het 'marktdenken' van de huidige rechtse partijen in het kabinet, maar ook in onze prachtige stad. Met de VVD, maar ook onder GroenLinks wordt dit recht langzamerhand een privilege. Wij kunnen niet anders dan hiertegen in actie komen."

Meer berichten