Al eerder werd het gerestaureerde luik met daarop Zacharias in de tempel teruggeplaatst. Woensdag volgde het laatste luik.
Al eerder werd het gerestaureerde luik met daarop Zacharias in de tempel teruggeplaatst. Woensdag volgde het laatste luik. (Richard Mulder Fotografie)

Nieuwe Kerk op zoek naar ton voor beweegbaar glazen scherm

Niet alleen het Duyschotorgel in de Nieuwe Kerk aan het Spui wordt gerestaureerd, ook de schilderingen op de orgelluiken hebben een opknapbeurt gehad. Afgelopen woensdag werd het laatste luik teruggeplaatst. En ook de uitvoeringsplannen voor een beweegbaar glazen scherm voor het orgel liggen klaar. Alleen ontbreekt het geld hiervoor nog. 

Den Haag - Het laatste luik werd woensdag met de op maat gemaakte takel van orgelmakerij Reil op zijn plek gehesen.De orgelluiken zijn nu weer compleet. Hierop zijn de schilderingen van Theodorus van der Schuer uit 1702 te zien. De voorstelling op het luik dat verleden week woensdag als laatste werd teruggeplaatst toont de drie plagen aan koning David.

De restauratie van het muziekinstrument is nog in volle gang, momenteel zijn de orgelmakers bezig met het intoneren van de orgelpijpen.

Glazen scherm

In de laatste fase zal het glazen scherm vóór het orgel beweegbaar worden gemaakt. Deze akoestische voorzieningen zijn in 1997 aangebracht om de kerkzaal voor concerten te kunnen gebruiken. De uitvoeringsplannen voor die 'flexibilisering' liggen zo goed als klaar. Alleen is nog ruim een ton nodig voordat het werk kan beginnen. Hiervoor zoekt de Nieuwe Kerk nog donateurs en sponsors.

De restauratie is te volgen op de website www.nieuwekerkaanhetspui.nl

Meer berichten