Fred van Hooydonk en Ingrid Nagy uit Den Haag willen op sportieve wijze aandacht vragen voor jonge weduwen.
Fred van Hooydonk en Ingrid Nagy uit Den Haag willen op sportieve wijze aandacht vragen voor jonge weduwen. (Foto: Marc Tangel)

Op de bres voor jonge weduwen

Op het eerste gezicht lijkt de Haagse Fred van Hooydonk een vreemde eend in de bijt van Netwerk Hemelrijk, want de getrouwde vader van twee jonge dochters behoort niet tot de doelgroep die deze stichting voor jonge weduwen met kinderen vertegenwoordigt. Toch werkt hij zich binnenkort, letterlijk, voor deze organisatie in het zweet.

Door Marc Tangel

DEN HAAG – Het zijn twee beroepen die men niet samen op één visitekaartje zou verwachten: bouwmanager en personal coach. "Die twee werelden zweven gedurende de week door mijn agenda", lacht Van Hooydonk. Tijdens een training 'Verlies & Rouw' kwam hij vorig jaar in aanraking met twee jonge weduwes: "Hun verhaal raakte me zeer. De zwarte tunnel waar deze vrouwen inzitten, de vele hulpbronnen waar je ineens afhankelijk van bent. Er valt een motor weg in het gezin. Ga er maar aanstaan." Het is vooral die 'zwarte tunnel' waar Van Hooydonk de affiniteit voelt met de jonge weduwen. Negen jaar geleden kreeg hij een burn-out en na een woelige herstelperiode besloot de ondernemer het roer om te gooien. Toen Fred, via zijn eigen trainer, hoorde van de 'Obstacle run' in Hellendoorn op 1 september aanstaande, besloot hij als doel zevenduizend Euro voor het netwerk Hemelrijk op te halen. "Dat wordt total loss gaan op zowel fysiek, mentaal als emotioneel vlak", weet van Hooydonk, want het twaalf kilometer lange parcours van de hindernisloop leidt hem en alle andere deelnemers die dag dóór de kleine meertjes en over de toppen van de Sallandse Heuvelrug. "Maar dat doe je gewoon, zeker als je bedenkt dat enkele kanjers vanuit de stichting zelf ook meelopen!"

Overleven

Met zo'n "kanjer" doelt van Hooydonk op Ingrid Nagy, coördinator van netwerk Hemelrijk in de Zuid-Hollandse regio. Drie jaar geleden werd ze plotseling weduwe. Ze bleef achter met een dochtertje van drie. Vijf weken na het overlijden van haar echtgenoot, beviel ze van hun tweede kindje. "Ineens moet je een begrafenis en een bevalling in je eentje regelen", vertelt Nagy. "Dat soort dingen leer je niet op school en je hebt het ook nog niet meegemaakt in je omgeving. Bij zo'n stichting kun je je vragen kwijt of even een berichtje delen. Ik heb veel gehad aan verhalen die anderen plaatsten, vanwege de herkenning. Dat gaf mij weer rust, want ik had helemaal geen tijd om mijn eigen zorgen te delen. En in zo'n tijd van overleven is alles dat je niet hoeft te doen een geschenk."

"Hemelrijk", zo vervolgt Nagy, "is een netwerk dat ontmoetingen centraal zet voor weduwes met thuiswonende kinderen in diverse fasen van hun weduwschap. 'Herkenning' en 'Erkenning' zijn de twee woorden die heel belangrijk zijn voor onze stichting. Het besef dat je er niet alleen voor staat, want zo voelt dat op zo'n moment. Helaas zijn de feiten anders: alleen al in Nederland verliezen vier vrouwen per dag hun man op deze manier." Lezers die Fred en Hemelrijk op 1 september willen steunen, kunnen een bijdrage doneren via "geefvoornetwerkhemelrijk" op www.geef.nl

Meer berichten