Niek van der Schatte Olivier is trots op het nieuwe onderkomen van zijn club.
Niek van der Schatte Olivier is trots op het nieuwe onderkomen van zijn club. (Foto: Jos van Leeuwen)

Nieuw clubhuis HRC is multifunctionele parel in Benoordenhout

Het vernieuwde multifunctionele clubhuis van de Haagsche Rugby Club (HRC) aan de Theo Mann -Bouwmeesterlaan heeft de Wauw-factor. Met als eerste blikvanger een mooi groot terras met uitzicht op de velden. Maar ook het interieur mag er zijn. Het is niet alleen ruim, functioneel en licht, maar ook sfeervol. Met gezellige zithoekjes en een grote bar in het midden. En, niet onbelangrijk, op het dak liggen maar liefst 220 zonnepanelen. "We streven naar nul op de meter", vertelt Niek van der Schatte Olivier.

Door Madelon Kranenburg

Den Haag - Van der Schatte Olivier is voorzitter van de bouwcommissie en voormalig rugbyer. Hij straalt van trots als hij een rondleiding geeft door het nieuwe onderkomen van zijn club. "Kijk, de banken van de zitjes zijn bekleed met shirtjes van de club, een kleurrijk geheel. Veel leden hebben voor dit doel een shirt beschikbaar gesteld."

Opvang

We nemen plaats in een hoekje waar kleurpotloden op tafel staan. Van der Schatte Olivier licht dit toe: "Niet alleen de HRC gaat deze ruimte gebruiken, er is in dit pand ook een naschoolse opvang, huiswerkbegeleiding en fysiotherapiepraktijk met een grote fitnessruimte. De bar en keuken zijn verpacht aan een professionele cateraar. Het is de bedoeling dat ook niet-leden van de club van al deze diensten gebruik gaan maken."
"Het voormalige clubhuis, gebouwd in de jaren zestig werd te klein en voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. We zijn de afgelopen jaren gegroeid naar 750 leden", verklaart Niek van der Schatte Olivier de vernieuwing. "Het nieuwe onderkomen is gefinancierd door de Gemeente Den Haag, Fonds 1818 en de leden konden hun steentje bijdragen door middel van een obligatielening."
Wat zeker niet onvermeld mag blijven, is het duurzame karakter van het gebouw. "Op het dak liggen 220 zonnepanelen en de warmte binnen wordt geleverd via panelen aan het plafond die stralingswarmte afgeven. Om de verduurzaming verder te optimaliseren zijn de muren voorzien van reflecterende verf. We streven naar nul op de meter, een energieneutraal gebouw", aldus van der Schatte Olivier.

Scholen

Terwijl we buiten nog een rondje lopen langs de nieuwe 'parel' aan de Theo Mann Bouwmeesterlaan vertelt de voorzitter van de bouwcommissie dat ook anderen gebruik maken van de faciliteiten van HRC: "Er speelt op ons terrein een jeu de boulesclub, een hardloopclub gebruikt onze kleedkamers, er zijn er in de nieuwe situatie vier bijgekomen en ook scholen spelen op op de velden van de HRC."
Belangstellenden zijn meer dan welkom vrijdag 30 augustus een kijkje te komen nemen bij de Haagsche Rugby Club. Op die dag verrichten de Britse rugbylegende Jason Leonard en Anneke Van Zanen-Nieberg (voorzitter NOC*NSF) om 17:30 uur de officiële opening van het vernieuwde clubhuis. Adres: Theo Mann - Bouwmeesterlaan 800.

Meer berichten