Agnes met de zwemgroep waarmee ze elke dinsdag in zee duikt. "Door hen hoefde ik niet alleen te trainen."
Agnes met de zwemgroep waarmee ze elke dinsdag in zee duikt. "Door hen hoefde ik niet alleen te trainen." (Foto: Magda de Vetten)

66-jarige Haagse zwemt IJsselmeer over

"Ik was helemaal stuk." De 66-jarige Agnes Riel zwom in haar eentje het IJsselmeer over. In een zwempak met knalroze bubbeltjesbadmuts. Wat bewoog deze Haagse?

Door Magda de Vetten

Den Haag - Agnes komt aanlopen met een stok. Is ze nog uitgeput van haar prestatie? "Nee, ik loop altijd met een stok of een rollator." Ze heeft de ziekte scoliose, een verkromming van de rug. Toch zwom ze het IJsselmeer over, van Medemblik naar Stavoren, 22 kilometer.

"Mijn gezondheid gaat achteruit", legt ze uit in een Scheveningse strandtent. "Ik wilde iets doen wat ik nog nooit heb gedaan. Die tocht was een mooi aantal kilometers, echt een uitdaging. In januari ben ik begonnen met trainen. Mijn coach is Marcel van der Togt, die ook Maarten van der Weijden onder zijn hoede heeft."

Wat heeft ze er in die maanden allemaal voor gedaan? "Ik heb er vooral een hoop voor gelaten! Bezoekjes, uitjes, familiefeestjes. Vijf keer per week, drie uur lang zwemmen. Ik moest leren constant dezelfde slag te maken, zodat je één tempo aanhoudt."

Hartverzakking

In de haven van Medemblik stapte ze op 23 augustus om 7 uur 's morgens het water in. "Ik kreeg zowat een hartverzakking. Het water was koud. Maar dat duurde maar 2 minuten. Daarna was het heerlijk water." Vanaf een boot hield Marcel de tijd bij en gaf aanwijzingen: 'Armen meer omhoog'. Elk half uur kreeg Agnes iets te eten of te drinken.

"Af en toe viel ik een beetje in slaap. Dan gaan je ogen dicht en je armen draaien op de automatische piloot. Maar dan floot Marcel en was ik weer wakker. Ik werd misselijk van vermoeidheid, maar ophouden kwam niet in mijn bol op. Ik dacht alleen maar: 'Gáán. Ik heb ervoor geknokt. Nu wil ik het halen ook!'"

Na bijna 9 uur zwemmen kwam Agnes in Stavoren aan land. "Toen ik uit het water stapte, begon alles te beven. Ik was helemaal stuk. Maar het was een geweldige ervaring. Ik ben helemaal blij."

Trots

Ze vertelt haar verhaal op het Zuiderstrand, waar ze elke dinsdagavond met een groep Hagenaars in zee zwemt. Die zijn trots op haar. "Ze is de oudste dame die deze tocht heeft gedaan", vertelt Natasja. En Edmond: "Het is echt stoer van haar. Ze heeft de tocht niet eens in een wetsuit gedaan, maar in badpak. Dat is koud, man. En met bloemetjesbadmuts!" Agnes: "Ik heb het wel geprobeerd, maar ik stikte in zo'n wetsuit." En nee, geen bloemetjes, protesteert ze. Het was een knalroze bubbeltjesbadmuts.

Steun

Ze is de leden van de groep dankbaar. Voor hun enthousiasme en steun. "Bij de trainingen gingen er altijd een paar zeezwemmers met mij mee, zodat ik niet alleen mijn kilometers hoefde te maken. Dat was ook voor de veiligheid. Na afloop was er gezelligheid op het terras. Hierdoor gaan sommigen van de zeegroep nu ook lange afstanden doen. Ze hebben de smaak te pakken gekregen."

Gaat Agnes zich nu voorbereiden op de Elfstedentocht? "Die laat ik schieten, haha. Vind je het heel erg?"

Meer berichten