Pepijn vond als kind de zee al geweldig. Op zijn achtste kreeg hij zijn eerste board.
Pepijn vond als kind de zee al geweldig. Op zijn achtste kreeg hij zijn eerste board. (Foto: indebuurt.nl/denhaag)

Hagenaar Pepijn Tigges doet mee aan WK golfsurfen

Vanaf zijn achtste jaar brengt Pepijn Tigges (23) veel tijd surfend door in zee voor de kust van Den Haag. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. De student commerciële economie neemt in Japan deel aan het wereldkampioenschap golfsurfen dat op 7 september in Miyazaki van start gaat.

Door Allan Vos

Den Haag - Samen met vijf anderen is Pepijn geselecteerd voor het WK golfsurfen. Het is zijn eerste bezoek aan Japan. "Erg gaaf natuurlijk en toevallig komen we ook nog eens alle zes uit Den Haag", vertelt Pepijn enthousiast op een zonnig terras bij het strand. "Ik was er helemaal niet zeker van dat ik mee zou mogen, zeker omdat ik dit jaar het EK moest laten schieten."

Geweldig

Pepijn is geboren in het Statenkwartier, hierdoor was de zee altijd dichtbij en speelde die automatisch een belangrijke rol in zijn jeugd. Pepijn: "Ik vond de zee als kind altijd geweldig. Lekker spelen en rennen op het strand en in het water. Op mijn zevende verjaardag gingen we met mijn kinderfeestje surfen en eigenlijk is het toen begonnen. Een jaar later, toen ik mijn zwemdiploma's had, kreeg ik mijn eerste surfboard."

Vanaf dat moment brachten de ouders van Pepijn hem naar het strand met zijn surfboard. "Op die leeftijd kun je natuurlijk nog niet gaan fietsen met je board, dat kon pas toen ik 12 was. Ik deed ook braaf mijn huiswerk, maar het surfen werd wel steeds belangrijker."

Eerste wedstrijden

Vanaf zijn dertiende deed Pepijn ook mee aan surfwedstrijden. Hij bleek best goed te zijn. Tijdens zijn eerste Europese kampioenschap schrok hij echter wel. "Iedereen was echt veel beter." Zijn plezier in het golfsurfen is hierdoor niet minder geworden. "Als ik surf zet ik alles van me af en maak ik me er niet meer druk om hoe een ander surft. Het is tof om mee te doen. Je leert er van."

Al noemt Pepijn zichzelf een 'forever second', tóch werd hij door de Nederlandse surfbond geselecteerd om af te reizen naar Japan om mee te doen aan de World Surfing Games, het wereldkampioenschap surfen. "Ik was in Bali aan het surfen en toen kreeg ik een appje van mijn coach."

Tijdens het WK in Japan kunnen de surfers kwalificatie voor de Olympische Spelen afdwingen. Pepijn heeft wat dat betreft voor hemzelf echter geen hooggespannen verwachtingen. "Winnen zou mooi meegenomen zijn en ik ga natuurlijk wel voor het hoogst haalbare."

Wel is hij erg benieuwd naar Japan, al denkt hij dat hij weinig zal zien want er moet vooral gesurft worden. "De cultuur is daar wel 180 graden anders, denk ik."

Helaas voor Pepijn kan hij ook niet lang blijven in het land waar hij zo nieuwsgierig naar is. "Ik moet meteen terug om mijn scriptie te schrijven."

Wil je op de hoogte blijven van de prestaties van Pepijn en het Nederlandse surfteam, volg dan de hashtag #NLSurfteam.

Meer berichten