Foto: MARK DAVID

Column Cary van Rheenen: Heterdaadje

Ik was onlangs weer eens op de Haagse Markt, samen met mijn vriend K. Omdat hij er niet zo heel vaak komt, schepte ik er een groot genoegen in hem langs de leukste, kleurrijkste en meest bijzondere kramen te voeren. Zo passeerden we Remco de kaasboer, die zo gevat is dat niemand daar kaas van heeft gegeten. En hij heeft altijd bijzondere kazen, van brandnetel tot bierkaas, van gatenkaas tot tenenkaas.

Natuurlijk gingen we naar de familie Sacht, misschien wel het langst op de markt met sjieke tweedehands kleding en schoenen. In het verleden bekend en beroemd vanwege de schitterende bontjassen, inmiddels zit daar aardig de klad in. Ik hoop altijd op een bijzonder paar golfschoenen, nauwelijks of niet gedragen, maat 45. Helaas nul op het rekest.
Tot mijn verbazing had mijn goede vriend Robbie een gigantische omslag gemaakt van allerlei textiel producten naar een koekjeskraam. Effe wat anders, stelde hij. Ja, de inwendige mens dwingt tot het maken van keuzes. Het is namelijk ondoenlijk een perfect broodje rosbief, een lekkerbek, kibbeling of haring, gegrilde borrelhapjes, stroopwafel en schaafijs in één marktomgang te nuttigen. Het lekkerbekkie volstond.
Bij Maurice, specialist in shampoo, zeep en borstels ontdekte ik een echte ouderwetse bus Vim, die ik direct arresteerde.
K. ontdekte bij Jan een paar zeer bijzondere Italiaanse schoenen, na een beetje afdingen voor slechts 20 euro. Helaas kon er bij Jan niet gepind worden en K. doet inmiddels niet anders dus ontbrak het hem aan cash. Gelukkig beschikte ik wel over contant geld en leende K. de 20 euro. Trots als een pauw verliet K. de markt en stelde voor even wat te gaan drinken.
We besloten richting stad te wandelen. We ontdekten al vrij snel een terrasje. K. vroeg me op het terras te wachten, dan zou hij even gaan pinnen. Gedurende de tijd dat K. op zoek was naar een flappentapper verscheen er niemand op het terras, noch personeel noch bezoekers. Toen ik K. aan zag komen, besloot ik hem tegemoet te lopen. Hij ging voor me staan, pakte zijn portefeuille, en net op het moment dat hij de mij verschuldigde 20 euro wilde geven werden we beiden letterlijk in de nek gevat. Een overval dacht ik direct, maar toen ik de kreet POLITIE hoorde, begreep ik er helemaal niets van. 'Op de grond', hoorden we schreeuwen. We werden op de grond gedrukt en geboeid en naar een politiewagen gevoerd.
Op het politiebureau werden we gefouilleerd, en al onze bezittingen werden op een tafel gelegd, inclusief de Italiaanse schoenen van K.
Aanvankelijk werden we benoemd als heterdaadje, bij de plek waar K. mij de 20 euro wilde geven werd al wekenlang gepost omdat die bekend stond als dealerplek. Het moment dat K. mij mijn geld wilde overhandigen, besloten de dienders dat ze ons op heterdaad konden betrappen.
Wij probeerden omstandig uit te leggen hoe de vork werkelijk in de steel stak, maar de bus Vim vol witte (schoonmaak) poeder veroorzaakte toch de nodige argwaan. Na een flinke tijd wachten op het onderzoek in het politielab van de bus Vim, kregen we het sein groen en mochten we ons naar huis begeven.
K. heeft besloten in de toekomst enig cash geld in de pocket te steken als hij de markt gaat bezoeken.

Truste Den Haag

Meer berichten