In 'VK Ik kies zelf!' spelen professionele en amateur spelers vanaf 17 jaar uit diverse culturen samen. (Foto: pr)
In 'VK Ik kies zelf!' spelen professionele en amateur spelers vanaf 17 jaar uit diverse culturen samen. (Foto: pr) (Foto: )

'VK Ik kies zelf!' stelt vrouwenrechten aan de orde

De theatervoorstelling 'VK Ik kies zelf!' gaat dinsdag 17 september om 20.00 uur in première in het Zeeheldentheater. Het toneelstuk van stichting de Mix gaat over vrouwenrechten. Een thema dat volgens de makers nog steeds actueel is.

Den Haag - Het is dit jaar 100 jaar geleden dat vrouwen voor het eerst mochten gaan stemmen. In het kader van deze mijlpaal wordt in de theatervoorstelling aandacht besteed aan het leven van meisjes en vrouwen 100 jaar geleden en aan de vrouwenrechten toen en nu, ook binnen andere culturen. De voorstelling is deels gebaseerd op fragmenten uit de feministische roman Hilda van Suylenburg van Cécile de Jong van Beek en Donk.

In 'VK Ik kies zelf!' dat wordt geregisseerd door Freya Ligtenberg, maakt een groep toneelspelers een stuk over 100 jaar vrouwenkiesrecht en neemt daarvoor het verhaal over de jonge freule Hilda van Suylenburg als uitgangspunt genomen. Van Suylenburg probeert zich te ontworstelen aan het leven van fladderen en nietsdoen waar meisjes uit de betere families eind 19e eeuw toe gedoemd waren. Ze krijgt hierbij hulp van de vrouwelijke huisarts Corona van Oven (waarschijnlijk gebaseerd op Aletta Jacobs) Voor, tijdens en na de voorstelling discussiëren de spelers over vrouwenrechten vroeger en nu.
In 'VK Ik kies zelf!' spelen professionele en amateur spelers vanaf 17 jaar uit diverse culturen samen. Zo speelt een meisje uit Kenia, dat hier slechts 3 jaar woont, een Haagse dochter uit een welgesteld gezin.

www.zeeheldentheater.nl

Meer berichten