Bedrijfsleider Margie (links) vult samen met Marion en Bennett de schappen met versproducten.
Bedrijfsleider Margie (links) vult samen met Marion en Bennett de schappen met versproducten. (Foto: Peter van Zetten)

Voedselbank heeft eigen supermarkt

Niet meer een pakket ontvangen maar zelf in de supermarkt boodschappen doen. Dat lijkt de toekomst van de klanten van de Voedselbank. Met de eerste Verswinkel, die vrijdag officieel haar deuren opent, kan dat nu al.

Van de redactie

Den Haag - Vrijdag wordt de Verswinkel aan de Zoutkeetsingel 72 officieel door wethouder Bert van Alphen geopend. Maar de supermarkt was bij wijze van proef al enkele maanden operationeel. De Verswinkel is een aanvulling op de wekelijkse voedselpakketten, die de Voedselbank uitdeelt. Producten die vanwege de korte houdbaarheidsdatum niet in de voedselpakketten, zoals groente, fruit en zuivel, zijn wel in de Verswinkel te krijgen. "En we hebben gemerkt dat daar enorm veel behoefte aan is", zegt projectleider Eva Gardner van Stichting Voedselbank Haaglanden.

Gevarieerder
Met het principe van 'krat naar schap' wil de Voedselbank niet alleen zorgen dat klanten een gevarieerder aanbod krijgen. "We doen hiermee ook iets tegen voedselverspilling. Hoeveel er wordt weggegooid, zijn we nog aan het onderzoeken. Daarvan bestaan nu geen cijfers, maar in de Verswinkel kunnen klanten gerichter boodschappen doen. Als er pasta in het voedselpakket zit, kan je hier de saus en de paprika halen."

Pasje
De Verswinkel verschilt weinig van de gemiddelde levensmiddelenwinkel. Op een ding na: de boodschappen worden niet afgerekend. "Klanten hebben een pasje, waarop een fictief bedrag staat dat ze die week kunnen uitgeven. Bij de kassa wordt dat 'verrekend'. Zo weten ze altijd hoeveel ze kunnen kopen. Dat systeem heeft nog een voordeel, want wij kunnen zien naar welke producten veel vraag is en kunnen daarop bij onze leveranciers sturen."
De Verswinkel is een aanvulling, maar dat betekent niet dat alles verkrijgbaar is. De Voedselbank blijft ook voor haar supermarkt afhankelijk van donaties.

Proef
Voedselbank Haaglanden bedient 1850 huishoudens. Er zijn 25 uitgiftepunten voor de voedselpakketten maar er is maar één Verswinkel. Toch lijkt die op termijn de uitgiftepunten te kunnen vervangen. "De proef heeft bewezen dat het goed werkt. Klanten van de Zoutkeetsingel wisten hier al de weg. Die van MOC Schilderswijk, die ook aan de proef meededen, ook al snel. Maar of de Verswinkel een blauwdruk is voor andere locaties, is nog afwachten. Daarover wordt nog gesproken. Dan gaat het over of we op een ander knooppunt van uitgifteposten nog een Verswinkel kunnen openen, want mensen uit Zuid-West gaan niet helemaal naar de stad. En wat is handiger? Vijf kleine winkels of een grote supermarkt? Dat moet allemaal nog geëvalueerd worden dus voorlopig blijven de uitgiftepunten bestaan."

Openingstijden
De Verswinkel is momenteel op donderdag en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur open. Aan het einde van de maand kunnen klanten van de Voedselbank ook op vrijdag winkelen. De Voedselbank zoekt nog vrijwilligers. "Die kunnen we nog goed gebruiken. Hoe meer vrijwilligers er zijn des te vaker kan de Verswinkel open."

Meer berichten