Abdijkerk in Loosduinen. (Foto: De Posthoorn)
Abdijkerk in Loosduinen. (Foto: De Posthoorn) (Foto: )

Welke monumenten openen hun deuren tijdens Monumentendag?

Het is weer zover. In het kader van Open Monumentendag worden op zaterdag 14 en zondag 15 september in het hele land monumenten opengesteld voor het publiek. Ook in Den Haag zijn dit weekend diverse pareltjes te bewonderen. De collega's van indebuurt.nl/denhaag maakten alvast een selectie, De Posthoorn vulde aan.

Den Haag - Het oudste gebouw van Den Haag is de Abdijkerk aan de Willem III straat in Loosduinen. Deze kerk, gebouwd tussen 1238 en 1250, is absoluut een bezoekje waard. In de kerk hangen de schalen waarin de 364 kinderen van Margaretha van Henneberg werden gedoopt. Dankzij deze legende was Loosduinen ooit een bedevaartsoord voor onvruchtbare vrouwen. De kerk, inclusief de doopschalen, is zaterdag 14 september tussen 10.00 en 16.00 uur te bezichtigen.

Menig Hagenaar wil wel eens een kijkje hebben willen nemen in de Koninklijke Wachtkamer op station Den Haag Hollands Spoor. Zaterdag 14 en zondag 15 september is dat mogelijk. De wachtkamer omvat de salonruimte, een tweetal kabinetten, een vestiaire voor de hofdames en een trappenportaal.

Zaterdag worden tussen 10.00 en 17.00 uur rondleidingen gegeven op museumboot Hendrina Johanna. De boot ligt aan de steiger bij Bierkade 18b. Hierop kan men zich mee laten voeren naar de tijd dat vracht nog zeilend van en naar Den Haag werd gebracht.

Een manege midden in de stad? Jawel, de 's-Gravenhaagsche rijschool is al sinds jaar en dag gevestigd aan de Kazernestraat en nog steeds in bedrijf. Zaterdag kan men tussen 11.00 en 17.00 uur de geur van de eeuwenoude stallen opsnuiven.

Een hele bijzondere locatie is de villa aan de Ruychrocklaan 221. Deze woning uit 1958 is gebouwd op een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. De villa is ontworpen door Gerrit Rietveld. Benieuwd hoe het er vanbinnen uitziet? Zowel op zaterdag als zondag is de villa tussen 11.00 en 17.00 uur te bezichtigen. Op zondag 15 september is van 11.00 tot 15.00 uur een speciaal programma gewijd aan Laak. In de Laakhaven zijn twee industriële locaties te bezoeken: Maakhaven en de RAC-hallen. De SHIE (stichting Haags Industrieel Erfgoed) verzorgt rondleidingen door de markante RAC-hallen.

Bij The Hague Info Store (Spui 68) is het uitgebreide monumentendagboekje verkrijgbaar (zolang de voorraad strekt). Het is echter ook mogelijk de speciale OMD Den Haag-app uit de Appstore of Google Play store te downloaden voor meer achtergrondinformatie over de monumenten.

Meer berichten