Van links naar rechts: Rajesh Ramnewash, wethouder Kavita Parbhudayal en Nitesh Bharos (foto Peter van Zetten).
Van links naar rechts: Rajesh Ramnewash, wethouder Kavita Parbhudayal en Nitesh Bharos (foto Peter van Zetten).

Feestelijk moment in Laakhaven

Nieuwe Hindoetempel in Den Haag

Een droom is uitgekomen voor de vele volgelingen van de vereniging Arya Samaj. Na jaren van plannen en sparen is zonder één cent overheidssteun de nieuwe tempel gerealiseerd aan de 1e Van der Kunststraat in Laakhaven West. Afgelopen weekend was de officiële opening. "Het gebouw is prachtig."

Door Stuart Kensenhuis

Den Haag - Rustig loopt Nitesh Bharos rond in de nieuwe hindoetempel. Als bestuurslid van de vereniging en voorzitter van de bouwcommissie is hij trots op wat er is bereikt en geniet hij van dit feestelijke moment. Honderden genodigden en andere bezoekers krioelen om hem heen. Af en toe vouwt hij zijn handen alsof hij midden tussen de aanwezigen in gebed wil gaan om God te danken voor wat er met de gemeenschap is bereikt. "We hebben vanaf de eerste steenlegging het bouwen zien voltrekken. Nu stellen wij ons een kernvraag: hoe kunnen wij een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Den Haag? Als bestuur en gemeenschap hebben we hier een platform gecreëerd om onze jongeren en geestelijke leiders te vormen om op een hoger niveau de samenleving te dienen. Het belangrijkste is voor ons het geestelijke. Maar samen met de politiek gaan we ook kijken naar maatschappelijke vraagstukken, zoals bestrijding van armoede, en hoe wij onze cultuurbeleving kunnen verfijnen", zegt hij.

Niet geheel toevallig aanwezig is ook Kavita Parbhdayal, de wethouder van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid. Ze doet de officiële opening. "In Den Haag wonen de meeste Hindoestanen van Nederland en nu hebben we ook de grootste en wellicht de mooiste tempel", zegt ze. Of ze ook zelf deze tempel in haar vrije tijd zal bezoeken? "Mijn moeder kent een aantal mensen van het bestuur dus als ze hierheen gaat, vraagt ze me waarschijnlijk mee", zegt ze lachend.

'Een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Den Haag'

Ook Johan Chandoe, 28 jaar onafgebroken raadslid (PvdA) en ereburger van Den Haag, is aanwezig. "Goed dat deze tempel er is en mooi dat ze ook maatschappelijke projecten gaan oppakken", zegt hij.

Niet minder trots op de opening is Rajesh Ramnewash, ook een oud-raadslid (PvdA) van onze stad. In alle bescheidenheid wijst hij op de generatie van zijn ouders die vanuit hun oude tempel aan de Regentesselaan, gezamenlijk hebben gewerkt en vooral gespaard om deze nieuwe tempel te kunnen bouwen. "Het symboliseert dat wij als Hindoestaanse-Surinamers hier in Den Haag een mooie toekomst kunnen hebben", zegt hij.

Naast hem staat meneer Dihal die graag iets wil zeggen. "Hij is eigenlijk de bedenker en politieke aanjager van het plan voor die tempel." Hij wijst op Ramnewash. "Met zijn lobbywerk heeft hij de politieke steun gekregen voor de gemeenschap om hier te bouwen." Uit verschillende krantenartikelen van onder meer 2011 blijkt inderdaad hoezeer het plan geïnitieerd is door Ramnewash. Het gaat om een Gurdhwara voor de sikhs, een tempel voor de Arya Samaj vereniging en een tempel voor de spirituele Krishna-beweging.

Meer berichten